Kalendárium: Hivatalosan idén szeptember 1-jén vette kezdetét a 2022-2023-as Petőfi Sándor Emlékév

A december 27-i adás tartalmából.
 

– Hivatalosan idén szeptember 1-jén vette kezdetét a 2022-2023-as Petőfi Sándor Emlékév, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kormány összesen 9 milliárd forinttal támogatja a bicentenáriumi programokat, a vidéki múzeumokat, valamint az irodalmi emlékházak és emlékhelyek fejlesztését. A Kossuth rádió külön készül az emlékévre, amiről Kádár Dóra Völgyi Tóth Zsuzsát a műsorfolyam felelősét kérdezte. A témáról bővebben is hallhatnak vasárnap 15 óra után Nagyítás című műsorunkban.
– A Veszprémi Művészetek Háza egyik fő attrakciója a január 21-22-én a Magyar Kultúra Napja hétvégéjén kezdődő Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa rendezvény előtt közvetlenül nyíló, Balaton Retró kiállítás. A január 17-én a Várgalériában és a Magtárban kezdődő tárlaton főképp plakátok segítségével utazhatunk vissza közelmúltba. Üditőitalos reklámok, fürdőruhás csinos nők, vagy éppen turisztikai hirdetések, vagy Balaton víz konzervben…
– Nemrég mutatták be a Csokonai Fórum Latinovits Zoltán termében a Mágnás Miska című operettet. A mű az egyik legsikeresebb, legnépszerűbb műve a magyar operettirodalomnak, nem véletlen, hogy újra és újra repertoárra kerül zenés és prózai színházakban egyaránt. Ez egyrészt a szórakoztató, szatirikus történetnek köszönhető, másrészt Szirmai Albert és Gábor Andor örökzöld számainak. A mostani rendezés a Mágnás Miska korábbi debreceni változatára és a Keleti Márton-filmre egyaránt támaszkodik. Gyarmati Péter
– Már a helyi értéktárakra vonatkozó törvény megjelenésekor szinte azonnal megalakult a Balatonfűzfői Értéktár. Mivel a városnak sem múzeuma sem helytörténeti gyűjteménye nincsen, ez nehezíti ezen kincsek bemutatását. Ebbe a körbe tartozik a Balaton Csillagvizsgáló, vagy éppen a Balaton Dalkör is.
Hír:
– Színpadon az alkotókkal: január 1-től a Veszprémi Petőfi Színház kamara előadásainak során különleges helyszínen fogadják a nézőket. Feltöltő előadások, kulisszajárás és felejthetetlen színházi esték várják az érdeklődőket. A Nagyszínpadon alkotó és befogadó együtt éli meg még bensőségesebben a színházi estéket, hiszen egy helyen lesz felépítve a díszlet, a „játszótér” és a nézőtér is. A különleges nézőtérre való feljutás a teátrum kulisszái mögé enged betekintést, ugyanis a színpad hátsó részéről lehet majd megközelíteni. A közlekedést irányító táblák és kollégák is segítik majd. Az egyes előadások pontos helyszínével kapcsolatban a Veszprémi Petőfi Színház Facebook oldalán olvashatnak.
– Keresztpromo: Decemberben 10 éves a Dankó rádió, amely még 2012. december 22-én indult. Zenei kínálatát klasszikus magyar nóták, cigányzenék, operettslágerek, örökzöld dallamok, népdalok és világzenék színesítik. A rádió névadója Dankó Pista cigány származású zeneszerző. A rádió célja indulásakor az volt, hogy a médiából egyre jobban kiszoruló magyar nótát, cigányzenét és több hasonló hagyományos zenei stílust visszahozzanak a mindennapokba, hiszen ezeknek sokkal népesebb a rajongótábora, mint amennyi médium sugározza őket. A Dankó Rádióban idén nyár óta az örökzöldek játsszák a főszerepet változatos korszakokból és stílusban, hiszen az összeállításban felcsendülnek az 1930-40-es évek sanzonjai, kupléi és filmzenéi, az 1950-60-as évek táncdalai, az 1960-70-80-as évek beat-, pop- és rocksikerei, valamint zenés színházi előadások és musicalek népszerű betétdalai is. A témáról holnap részletesen is hallhatnak holnap itt a Kalendáriumban.

Kalendárium – Kossuth Rádió – december 27., kedd 15:32

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

IDE KATTINTVA visszahallgathatja a mai, és a korábbi adásainkat is egyaránt>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább