Kalendárium: Karácsonyi áhítat festményről festményre

A december 22-i adás tartalmából.
 

– „Miért maradnál istállóban? – címmel a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből nyílt kiállítás a MÜPA-ban. A fotókiállítás a 19. század végétől egészen az 1960-as évekig több korból, illetve a történeti Magyarország számos területéről származó betlehemes szokásjelenetet mutat be. A kiállítás Vízkeresztig, január 6-ig látogatható. Varga Viktória interjúja.

– Somogy megyében, Vörsön található Európa legnagyobb népi építészeti betleheme, melynek története egészen 1948-ra nyúlik vissza. Egy falubeli kezdeményezés hatására lebontották a Jézus Szíve oltárt a templomon belül, és annak helyére egy kisebb Betlehemet építettek. Ma már több mint 60 négyzetméteren csodálhatják meg a látogatók advent első vasárnapjától egészen január végéig. Varga Tünde riportja.

– Grafika, festmény, tűzzománc, ikon és fotó is helyet kapott Kaposváron, a Kormányhivatal Galériáján. A hagyományos adventi tárlaton 20 somogyi alkotó szakrális témájú munkái láthatók január végéig. Báthory Gyöngyvér járt a megnyitón.

– Legújabb szerzeményeit mutatja be a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum. A sorozatban három terület, a történeti, a néprajzi és a képzőművészeti gyűjtemény szólítja meg a látogatókat, és minden darab egy emberről mesél. Martyin Emíliával, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettesével beszélget Márta Renátó.

– Hrúz Dénes a Dűvő együttes prímása a magyar népzene nagyköveteként, hegedűjével bejárta már a nagyvilágot. Zenélt erdélyi és felvidéki táncházakban, tanított az Egyesült Államokban, de szülőföldjén is, Palócföldön. Most karácsonyi turnét tartanak országszerte. A Magyar Bronz érdemkereszttel kitüntetett Hrúz Dénessel készült Tarnóczi László interjúja.

Kalendárium – Kossuth Rádió – december 22., csütörtök 15:32

Szerkesztő: Horváth Katalin

IDE KATTINTVA visszahallgathatja a mai, és a korábbi adásainkat is egyaránt>>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább