Hajnal-táj: A hétvégén már elkezdődött a téli szezon a Mátraszentistván Síparkban

A december 22-i adás tartalmából.
 

A hétvégén már elkezdődött a téli szezon a Mátraszentistván Síparkban a Felső-Mátrában. A Galyatetőtől 6 km-re található síparkban összesen 4300 méter hosszú pályarendszer található. Mivel várják a téli sportok szerelmeseit a mátrai síközpontban?

Nemcsak Mátraszentistván, hanem Eplény is várja a téli sportok kedvelőit. A Veszprém megyei síközpont számára szerencsésen indult a síszezon, ugyanis leesett az első hó. Ugyanakkor a gazdasági válság és az energiaárak miatt az Eplényi Síaréna Vibe fenntartása is költségesebb mint az előző években volt.
Milliárdokat kapnak a Tisza-tó települései. Kulturális és örökségi helyszíneket fejlesztenek a térség hét településén. Emellett templomok, kápolnák állagmegóvását végzik el 330 millió forintból. Az a cél, hogy a régió látogatóbarát- és élményelemekkel bővített turisztikai fejlesztésével, kulturális örökségeinek bemutatásával növeljék a térségben eltöltött vendégéjszakák számát, illetve a helyi bemutatóhelyek látogatottságát.
Évtizedek óta téma Szegeden, hogy égetően szükség lenne egy harmadik Tisza-hídra. A megnövekedett autósforgalom miatt bizony csúcsforgalomban sokszor bedugul a város. A közelmúltban kormányzati döntés született egy kétszer kétsávos közúti híd terveinek elkészítéséről, úgy, hogy valamikor majd egy ugyanolyan paraméterekkel rendelkező vasúti híd is épülhessen mellé. De azt is vizsgálniuk kellett a szakembereknek, hogy a folyóba, vagy azon kívül helyezkedjenek el a pillérek. Nagyon sok szempontnak kell megfelelni, az egyik ezek közül, hogy ún „zöld „híd legyen a szegedi 3.híd.

Hullik a citromfa levele, és hiába virágzik, mégsem terem. Mi ennek az oka? Hogyan gondozzuk a citromfát? Baráth Miklós és Buczkó Imre hobbikertészeknek régóta van citromfájuk, ők mondják el a tapasztalataikat Bozsik gazda rovatában.

Megjelent a Legfenntarthatóbb Egyetemek Világranglistája, Idén összesen 1050 felsőoktatási intézmény – köztük 11 hazai egyetem – vett részt a rangsorolásban. A legjobb hazai eredményt a Pécsi Tudományegyetem érte el a 21. helyezéssel, a képzeletbeli dobogó második fokára a Szegedi Tudományegyetem került, míg a 3. helyet Soproni Egyetem tudhatja magáénak. Az arany fokozatot kapott soproni egyetem csupán három értékelési ciklust követően idén már a legmagasabb minősítési kategóriába került.

Európában is egyedülálló új szakokat indít a Pannon Egyetem. A nagykanizsai campuszon induló három új képzés a tervek szerint jövő szeptembertől indul és a körforgásos gazdaság lesz az alapja. A Pannon Egyetem által kialakított szakok magyar és angol nyelven is elérhetők lesznek.

László Péter kertészmérnökként került közel a talaj kutatásához, majd pedig a Mezőgazdasági Kutatóhálózat Talajtani Kutatóintézetében helyezkedett el. A fiatal kutató szerint a talaj a fenntartható élelmiszertermelés alapja, és a kutatómunka mellett sokat tesz a tudománykommunikáció területén is. Vele Kulik Bence beszélgetett.

Nemcsak a mezőgazdaság számára, hanem az egész magyar társadalom és a vidék számára is kulcskérdés, ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben. A generációs megújulás ösztönzése szempontjából a legfontosabb következő mérföldkő a 2023. január 1-jével hatályba lépő gazdaságátadási törvény lehet.

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – december 22., hétfő 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Balog Tamás

IDE KATTINTVA visszahallgathatja a mai és a korábbi adásainkat is egyaránt >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább