Napközben: Karácsony a mozaikcsaládokban

A december 19-i adás tartalmából.
 

Ígéretes gyógyszerfejlesztés a fájdalomcsillapítás területén
Az úgynevezett neuropátiás fájdalom elszenvedői kaphatnak új gyógyszert. Sikeresen végezték el az első vizsgálatokat embereken azzal az új működési elven alapuló fájdalomcsillapító gyógyszerrel, amelynek kifejlesztése a Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem szakembereinek köszönhető. A nem kezelhető vagy nehezen csillapítható krónikus idegi fájdalomállapotok kezelésére tervezett orvosság kifejlesztése egy 1,4 milliárd forintos európai uniós támogatás keretében indult meg 2016-ban.

Karácsonyi adománygyűjtő akciók
Habár sok adománygyűjtés lezárul december 18-án, de vannak ahova még a karácsony előtti utolsó napokban is várják a felajánlást.
Sok a baj manapság, rezsiválság, infláció és a szomszédban még mindig háború dúl… Mennyire adakozunk most karácsonykor? Utca hangja riport
Megszólaló:
Kapcsolunk a Mikulásgyárba, ahonnan Bartha Bernadett tudósít.
Dobis-Lucski Zsófia, Magyar Református Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője – „Betlehemi csillag” néven országos adománygyűjtést hirdet a Magyar Református Szeretetszolgálat, hogy a rendszeres áramkimaradásokkal küzdő kárpátaljaiak számára biztosított lehessen az ünnep fénye.
Ha tehetjük gondoljunk a négylábúakra is, hiszen a menhelyek is szorult helyzetben vannak, ráadásul beköszöntött az igazi téli hideg idő. Benkő Andrea kolléganőnk elkötelezett állatvédő, elmondja, hogy hogyan tudunk most az állatoknak segíteni
Fedor Mariann – klinikai szakpszichológus az adományozás lélektanáról

Akadálymentesen rovat most a siket és nagyothalló embertársainkról szól
A Magyar Nemzeti Galéria rendszeresen szervez tárlatvezetéseket speciális igényű látogatóknak. Dec. 14-én siket és nagyothalló érdeklődők vehettek részt jelnyelvi tolmácsolással akadálymentesített tárlatvezetésen, karácsonyi tematikájú múzeum+ esten a Vaszary kiállításhoz kapcsolódóan.
Vendég: Buzogány Borbála, aki aktív tagja Budapesten a nagyothalló gyermekek korai fejlesztését segítő csapatnak. Családi programokat szervez, mert hiszi és vallja, hogy a gyógypedagógus munkája csak együtt ér valamit a család munkájával. Eredményt együtt érhetnek el. Hozzá a gyermeket nem beadják, hanem együtt dolgozik a szülő a fejlesztő pedagógussal. A módszereit mutatjuk be, illetve beszámol a két hete tartott Hallókaland Családi Nap eseményről is.
Ther-Illésy Zsuzsi – a Hallókaland társalkotója, érintett anyuka

Karácsony a mozaikcsaládokban
Még egy átlagos családban sem egyszerű megszervezni a karácsonyi menetrendet. Elvált szülők, mozaik családok esetében még nagyobb kihívás. Melyik szülőnél legyen a gyermek szenteste? Kivel-hány napot töltsön a téliszünetben? Ez a legfőbb problémaforrás, hiszen a legtöbb szülő minél több időt szeretne együtt tölteni a gyermekével a karácsonyi időszakban. Ez gyakran ahhoz vezet, hogy a gyereket nem hagyják töltődni, hanem ide-oda rángatják. Nem beszélve olyan csapdákról, mikor a szülők az ajándékokban is próbálják egymást túllicitálni. Hogyan lehet ezt jól csinálni?

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – december 19., hétfő 9:05

Szerkesztő: dr. Varga Viktória

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább