Hajnal-táj: Problémás a méz eladása

A december 19-i adás tartalmából.
 

Sopronban karácsonyi üvegtárlat
Karácsonyi bemutató teremmel várja vásárlóit Balogh Eszter, akit Sopronban csak Üveges Eszterként ismernek. Csodás tárlatában fellelhetőek év közben készített munkái. Találni lehet itt üveg pillangókat, Tiffany lámpát, ékszereket, de akár üveg keresztet is. December 24-ig várja kis mühelyében a látogatókat. Rafai Emőke riportját hallhatják.

Heti néprajz
Ádám és Éva napja december 24-e, de ma már kevéssé emlegetjük így, inkább csak a Szentestéről beszélünk. Pedig ez a nap az ünnep előtti böjt ideje volt, aznap kellett ráállni a sok napig készülő Luca székére, és persze feldíszíteni a karácsonyi asztalt mézzel, dióval, fokhagymával, almával. 24-énél régen sokkal fontosabbnak számított az ünnep hivatalos, első napja, 25-e. Ízelítő a karácsonyi hagyományokról – Heti néprajz Harangozó Imre néprajzkutatóval….

Ahol jó élni
Surd neve az elmúlt évtizedek alatt egyértelműen összeforrt a karácsonyfával, mert a faluban élők nagy része fenyőfatermesztéssel foglalkozik. A dél-zalai településen egyre több a fiatal, a beköltöző. A közösség pedig szorgalmas és összetartó. Varga Tünde Kanász Jánossal, Surd polgármesterével beszélgetett…

Glamping turisztikai díj
Átadták a turisztikai szakma legmagasabb állami kitüntetéseit, az idei Kőrösi Csoma Sándor-díjakat. A turisztikai szakmában végzett tevékenység legrangosabb elismerését idén is olyan szakemberek kapták, akik töretlen elhivatottsággal és a hazájuk iránt érzett szeretettől vezérelve végzik munkájukat Magyarország turizmusának fejlesztése érdekében. A turisztikai tevékenység irányításában, tervezésében, szervezésében, a nemzetközi turisztikai kapcsolatok, illetve a társadalmi felelősségvállalás terén végzett példamutató és kiemelkedő munkájának elismeréseként Nagydíjat kapott Balogh Barbara, a Nomád Hotel & Glamping tulajdonosa. Vele beszélgetett Pilisy Csenge.

Forralt bor készítés Bozsik gazda
Hogyan készítsünk forralt bort otthon? Riportos változat. Milyen recepteket használjunk? Vörösbor? Fehérbor? Milyen legyen a fűszerezése? Kistarcsán, Pajtás Ferenc, Huszák Beáta hobbikertészekkel készítünk forralt bort. A hideg, ködös időben „vérkeringés fokozó” a forralt bor. A forralt borban lévő fahéj és a szegfűszeg, mint gyógynövények, fűszernövények valóban jótékonyak a betegségek elleni küzdelemben. Nagyon fontos tanítás az, hogy a forralt bort, valójában, nem célszerű forralni, mert az alkohol már 80 fokon elillan, míg a víznek 100 fok a forráspontja.

Prima primissima díjas – erdész Kovács Gyula
Kovács Gyula erdész, a tündérkertek megálmodója és megszervezője nemrégiben Prima Primissima díjban részesült az őshonos kárpát-medencei gyümölcsfa fajták megmentéséért és újbóli elterjesztéséért, népszerűsítéséért. A Tamás fia által készített számítógépes nyilvántartás szerint 3500 féle régi magyar gyümölcsfajtát tartalmazott a gyűjtemény és ezen túl még 2-3 ezer változatot. Vallja, hogy a régi magyar fajtáké a jövő, hiszen létük évszázadai alatt átvészeltek már több, a maihoz hasonló erőteljes klímaváltozást – és fennmaradtak. Benkei Ildikó pórszombati otthonában kereste fel Göcsejben, ahol mindez elkezdődött a helyi fajták értékének felismerésével és megóvásával.

Felszín alatti vizeket monitoroznak a Mecsekben
Az elmúlt nyár rendkívüli aszályai csak még nagyobb jelentőséget adnak annak a ténynek, hogy 2022 a felszín alatti vizek nemzetközi éve. Többek között erdeink megmaradása szempontjából is egyre fontosabbá válik, hogy megértsük, milyen törvényszerűségek befolyásolják egy adott terület vízháztartását. Ezeket a törvényszerűségeket, mérésük és monitorozásuk lehetőségeit kutatja a Dráva mentén a Mecsekerdő Zrt. kezdeményezésére megvalósult nemzetközi tudományos hiánypótló program”

Bemutatjuk az idei év legjobb akácmézét, ami Csőváron készült
Világos, édes és csöppen a kanálról – ilyennek szeretjük az akácmézet, mi magyarok. És az idei év Kiváló Magyar Méze díjat a csővári Dian Richárd akácméze nyerte el. És az évtizedek óta méhészkedéssel foglalkozó család nem csak egy elismerést hozott el a hagyományos, Gyulán rendezett, országos Méz és Mézeskalács Fesztiválról, Richárd fia, Gergő fiatal méhészként a legjobb vegyes virágmézet készítette el ebben az évben. A kétszeresen díjazott méhészcsaládnál járt Bicsák Eszter…

Problémás a méz eladása
Hiába volt legalább az akácból közepesen jó termés az idén Nógrádban, a méhészek értékesítési problémákkal küzdenek. A salgótarjáni szaktanácsadó azonban óva inti a méhész társait attól, hogy egymás alá ígérjenek az árakkal. Fekete József szerint meg kell ragadni a karácsonyi vásárok, piacok, otthoni árusítások nyújtotta lehetőségeiket, s ami nem megy el az idén, jó lesz jövőre, mert a 2023-as év is bizonytalanságokat hordoz. Tarnóczi László kérdezte:

Eplény után megnyílt a mátrai sípálya is
Tegnaptól (vasárnaptól) várják a síelőket a Mátrában, megnyílt a Mátraszentistváni sípark. A síiskola azonban december 22-től lesz nyitva, azonban a karácsonyi ünnepek miatt december 24-én és 25-én zárva tartanak majd. Pilisy Csenge összeállítása.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – december 19., hétfő 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább