Hajnal-táj: Lakcímenként két facsemetét lehet térítésmentesen igényelni Szombathelyen

A december 12-i adás tartalmából.
 

Tatán évek óta aktívan működik a Zöld Kerekasztal, amely találkozó során az önkormányzat és a természetvédelmi szakemberek tárgyalhatják meg a várost érintő legfontosabb kérdésköröket. Az idei évben, december elején valósult meg az ülés, ahol többek között bemutatták a település környezetvédelmi programját, megvitatták a hód, mint inváziós faj kezelésének kérdését, valamint az új, zöld tematikájú rendeletek társadalmasítása is a napirendek között szerepelt.

Lakcímenként két facsemetét lehet térítésmentesen igényelni Szombathelyen, melyet elültetve, nemcsak szépíteni lehet a várost, de a levegőminőségét is javíthatja a zöldítés. Az önkormányzat 3 éve indította el 1000fa programját, ezt bővítik most ki az itt élők körére, akik a gyümölcsfától az örökzöldig 30 féle fajtából választhatnak.

Idén is a MATE Kaposvári Campus Gyakorló Óvodája nyerte el a Magyarország legszebb konyhakertje címet. Az intézményben nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti nevelésre, a gyermekek maguk gondozzák a konyhakertben található növényeket és állatokat. A jó példa pedig ragadós, több család már otthon, akár a balkonon is kertészkedésbe kezdett.

Bár drága, de lesz elegendő tojás az ünnepekre. Ár-és fogyasztás csökkenés az ünnepek utánra várható. Tippünk: ha nem találna az áruházláncok polcain, menjen ki a legközelebbi piacra, ahol bőségesen válogathat a különféle méretű tojásokból. Ársapkás termék lett a tojás is, az áruházláncok a szeptember 30-án alkalmazott áron árulhatják.

Bár az idei aszály felére csökkentette a termést Heves megyében, ennek csaknem 20 tonna búzát gyűjtöttek össze a heves megyei gazdák a Magyarok kenyere programban. Az adományból készült megőrölt lisztet a Katolikus Karitasz osztja szét ezekben a napokban a rászoruló családoknak. A határon túli magyar gyerekek javára pénzt is gyűjtöttek.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – december 12., hétfő 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Bakos Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább