Napközben: HPV szűrőhét indul a méhnyakrák megelőzéséért

A december 12-i adás tartalmából.
 

– HPV szűrőhét indul. Országos összefogás és HPV szűrőhét a méhnyakrák megelőzéséért

– Egy platform, amely közelebb hozza a kémiát a diákokhoz. Számolási példákkal is segítik a kémia érettségizőket az ingyenes Sokszínű Kémia oldalon. A közép-és emelt szintű kémia érettségihez nyújt elengedhetetlen tudást a tavasszal indult sokszinukemia.hu pályaorientációs platform, ahol a kidolgozott érettségi témakörök mellett mostantól számolásos példák és megoldásaik is elérhetők. A tapasztalatok alapján ugyanis ezek jelentik az egyik legnagyobb kihívást a diákoknak.
A gyógyszergyártóknak is kiemelt érdeke, hogy minél többen válasszák a természettudományos pályát, hogy a jövőnek is legyenek kutatói. Nálunk pedig kedvcsinálóként lesz kémiai kísérlet is a stúdióban 

– Akadálymentesen rovat – a vakok és látássérültek integrált oktatásához kevés az eszköz, de néhány azért van szerencsére, ezeket mutatjuk be.

– Megéri-e 2022 végén villanyautózni Magyarországon? Amikor az energiahelyzet nyomán a rezsicsökkentés szigorításra került, sokan kezdték el találgatni, hogy vajon továbbra is megéri-e elektromos autót használni? Az ársapka eltörlését követően a Jövő Mobilitása Szövetség szakértői kiszámolták, hogy bár drágult az áram, de még mindig jobban megéri e-autózni, mint hagyományos üzemanyagokat használni. Az ársapka eltörlése azonnali változásokat eredményezett: az egyik közösségi autómegosztó cég nyilatkozata szerint már az üzemanyagok hatósági árának eltörlése utáni napon huszonhárom százalékkal ugrott meg az elektromos autók bérlése.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – december 12., hétfő 9:05

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő
Műsorvezető: Horváth Szilárd

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább