Hajnal-táj: Neves szakmai díjjal jutalmazták a Bükki Csillagdát

A december 4-i adás tartalmából.
 

– Ismét egy nagy múltú műemléképület született újjá Tatán. A 230 éves Kőfaragó Ház teljes körű rekonstrukciója során fazekas műhelyt, fazekas kiállítást hoztak létre, de berendeztek több élelmiszer ipari manufaktúrát is. Kávé pörkölőt, aszalót, sör és lekvárfőző kisüzemeket. Nem csak az épületkomplexum, a szomszédos Fellner Kilátó és a Kálvária domb is megszépült.

– Neves szakmai díjjal jutalmazták a Bükki Csillagdát. A hazai piacvezető szállásközvetítő tizedik alkalommal díjazta a magyar turizmus szakma kiválóságait. Az Év Turisztikai Attrakciója a vendégértékelések alapján a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő, míg a zsűri értékelése szerint a Magyar Zene Háza. Ebben a rangsorban foglalja el a második helyet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2022 márciusában nyílt csillagászati és természetismereti látogatóközpontja, a Bükki Csillagda.

– Vasúti kocsik forgóváz-szerkezetét gyártó üzenet, hullámkartonból dobozokat készítő vállalkozást, médiacéget és több tucatnyi tanulót foglalkoztató éttermet is kitüntetett Nógrád Gazdaságáért-díjjal a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a napokban. A díjazottakkal beszélgetett Tarnóczi László.

– Az imént több hivatásról is hallottunk, de most következzék egy olyan, amelynek az egyik különlegessége, varázsa az, hogy nemzedékről nemzedékre terjed. A Nyírvasváriban élő Majoros családban már a nagyapa nagyapja is vőfély volt, ami aztán hagyományozódott apáról fiúra. Így van ez most is, hiszen van olyan lakodalom, ahol négyen forgatják a vőfélybotot. Nem mindennapi esküvői élmény marad ez.

– Amelyben ma folytatjuk az Adventi növények bemutatását. A Mikulásvirág az adventi és karácsonyi időszak legkedveltebb szobanövénye.
Sokan csak egyetlen szezonra vásárolják, mert virágzásra bírni a következő évben nem egyszerű feladat. Optimális körülmények között november és február között virágzik. Igazi díszítőértékét a virágzása idején megjelenő, színes leveleinek köszönheti, melyek ideális körülmények között 3-4 hónapig mutatósak maradnak.

– A legtöbben már várják a Mikulást. Míg egyesek az óvodában, iskolában találkozhatnak vele, a dunavarsányi gyerekekhez az utcába érkezik. Nem is akárhogyan: szekéren és manók segítenek neki. A tavalyi sikeren felbuzdulva idén is várják már a legkisebbek a dunavarsányi mikulást.

– Ismét megrendezik a Kárpát-medencei Mézfesztivált Zalaegerszegen. A szervezők a programokkal elsősorban arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy hazai, termelői mézet fogyasszunk, abból pedig minél többet. Sok méhésznek ugyanis ez jelentheti a túlélést. A fesztiválon több családi programmal is várják az érdeklődőket, így népszerűsítve a mézfogyasztást.

– A következő időszakban nem várható élelmiszerhiány Magyarországon, de nőni fog a kereslet a gyengébb minőségű élelmiszerek iránt. Az infláció jó része pedig alapanyagfüggő, vagyis ha az alapanyagok terén jelentős drágulás történik, akkor annak mindenhol érezhető hatása lesz. Hangzott el a kétnapos siófoki agrárkonferencián.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – december 4., vasárnap 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább