Regénybe illő módon fedezte fel Szent-Györgyi a C-vitamint

Kis túlzással a feleségének köszönheti Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós, hogy felfedezte a C-vitamint. A világra szóló felfedezés történetéről – és a hozzá kapcsolódó, paprikával díszített hidegtálról – a Kossuth Rádió műsorában hallhattak részleteket.

Szent-Györgyi Albert élete nemcsak rendkívüli tudományos felfedezései miatt érdekes, hanem mert zene- és sportszeretete, utazásai, meghökkentő szerelmi kalandjai és fájó családi tragédiái regénybe illő fordulatokban bővelkednek. Életének 1945-ig tartó szakaszát meséli el Matuscsák Tamás könyvében. Az író a Kossuth Rádió Trend-idők című műsorában Szent-Györgyi Alberthez fűződő emlékei mellett az életrajzi kötet megszületésének részleteibe is beavatta a hallgatókat.

„Kisgyerek koromban balatoni szomszédunkban nyaralt többször is Banga Ilona, Kossuth-díjas biokémikus, aki Szegeden Szent-Györgyi Albert munkatársa volt a C-vitamin felfedezésében. Az apósa, egy idős ügyvéd sokat mesélt Szent-Györgyiről, Ilona pedig bólogatott rá. A C-vitamin felfedezése kapcsán mondta, hogy a tudós nem szerette a paprikát, ezt kivéve szinte már minden zöldséget és gyümölcsöt kipróbált, hogy miből lehetne kivonni az aszkorbinsavat. Egy nap azonban a felesége később ment haza, amikor vendégeket vártak, és mivel nem volt ideje főzni, így hidegtálat tett a vendégek elé, amelyet paprikával díszített. Szent-Györgyi mérges lett, mert szerénynek tartotta a vendégfogadást, viszont a paprikát látva beugrott neki, hogy ezt a zöldséget még nem próbálta ki tudományos kutatásához” – mesélte az író a műsorban, mi vezette a tudóst a paprikához, amelyben, mint kiderült, hatszor annyi C-vitamin van, mint a narancsban, vagy a citromban.

A Trend-idők teljes adása újrahallgatható az alábbi linkre kattintva:

https://mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2022/11/27/trend-idok-szent-gyorgyi-albert-kalandos-elete

Trend-idők – hétköznap 15:11-től a Kossuth Rádió műsorán!

Videó ajánló

Olvasson tovább