Napközben: Reneszánszukat élik az ismeretterjesztő videók, internetes előadások

A november 29-i adás tartalmából.
 

– Mintha reneszánszukat élnék a különféle ismeretterjesztő videós, internetes előadások. Mindez hasznára válik a nézőnek és előadóknak egyaránt, ám maga az internet előtérbe kerülése, az alternatív információforrások gyors elérése, és a különböző generációk érdeklődése az előadásmódokat átalakította. Rövidebbé, intenzívebbé ám illusztrációkban gazdagabbá váltak a jó előadások. Milyen előadási stílusok, metódusok érnek el hozzánk, hogy kell megfogalmazni az üzeneteket és mivel tudnak hatást elérni az előadók – erről beszélgetünk Bősze Ádámmal, a Príma Primissima közönségdíjra jelölt Bartók rádió műsorvezetőjével és erről beszélgetünk Bencz Zoltán kommunikációs szakértővel, a TEDx Balaton egyik szervezőjével rip: Márta R.

– Látszólag kevesek sportja a lövészet, azonban egyre több kisiskolás fedezi fel magának. Az ok egyrészt a könnyen hozzáférhető légfegyverek és airsoft fegyverek sokasága, a másik a lövészet megváltozása. Az eddig statikus lövészet teljesen átalakult, mozgásban, adott mozdulatok részletes végrehajtásával kell több céltáblára lőni és az eredmény illetve az idő együttesen számít. Mindez egy bonyolult mozdulatsor kivitelezését kívánja kemény szabályok és gyors lövések közepette. Az eredménye azonban még a szakembereket is meglepte, a gyerekek elkezdtek olyan területeken is fejlődni, amik nem tartoznak a lövészethez, a nyugalmuk, kitartásuk, koncentrálóképességük a tanulásban, viselkedésben is meglátszik, lévén az új lövészet mindkét agyféltekét igénybe veszi.

– Társasház rovat

– Közösség és egyén viszonya, az önkéntesség régi téma, ám ez is formálódik, még a lassan változó területeken is. A polgárőrség az egyik legjobb példa, ahol a régi beidegződéseket alkalmazó szervezetből lassan kibontakozik a környezetük iránt önkéntes felelősségvállalásra építő civil mozgalom. Pilisy Csenge járt egy új szekció, a lovas- kutyás tagozat egyik rendezvényén, ahol a tagok a saját hobbyjukat használják a közösség érdekében.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – november 29., kedd 9:05

Szerkesztő: Herczeg Tibor

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább