Napközben: Lisztérzékenység

A november 24-i adás tartalmából.
 

– Highlights of Hungary
Idén meghívnak mindenkit, hogy együtt ünnepeljük ezeket a példaadó kezdeményezéseket, mutatkozzanak meg azok bármilyen apró formában. Ismersz egy szuper pedagógust, akinek hála a gyerekek rajzkészsége látványosan fejlődik? Egy kórházi nővért, aki bátorságot öntött beléd a vérvételnél? Most őket lehet megmutatni a világnak akár képpel, akár videóval. Várják a közösségi médiacsatornáira fel töltött képeket/videókat. Csupán a @highlights.of.hungary említést kell használni és a #mindennapielismerés hashtageket.

– Utcamesék – hajléktalanok helyzete
Az késő ősz és koranyár között az éjjeli hideg, télen a fagy a legnagyobb ellensége a hajléktalanoknak. Milyen melegedők/éjjeli szállások vannak a hontalanoknak? Mit tehet egy átlagpolgár, ha hajléktalant lát és tudja hidegebb éjszaka közeleg. Illetve alapvetően mit tegyen, hogyan viselkedjen az ember a hajléktalanokkal.

– Vitalitás rovat – Készülődés a Mentes Karácsonyra
December elején 2 napos rendezvényen a mentes táplálkozásra hívják fel a figyelmet. 6. alkalommal rendezik meg a “Csak a Mentes Év Séfje” versenyt, melyre glutén-, cukor-, tejmentes és vegán receptekkel jelentkezhetnek a résztvevők. Az adventi időszakban, készülve a karácsonyra érdemes tudni, miért is gondoljunk azokra a rokonokra/barátokra, akik érzékenyebbek, mert nem ehetnek mindent.

– Lisztérzékenység
Egyre több cöliákiás van. Gyerekek és felnőttek esetében kicsit más a diagnosztika, de a betegség azonosítása nem egyszerű. A tünetek ugyanis nagyon nem tipikusak. A gyógymód nincs, a terápia pedig a szigorú diéta vagyis azoknak az élelmiszereknek a kerülése, ami tartalmaz glutént.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – november 24., csütörtök 9:05

Szerkesztő: Bartha Bernadett
Műsorvezető: Gécsek-Tóth Enikő

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább