Napközben: Fedélzeti kamerák: merjük használni, vagy sem?

A november 23-i adás tartalmából.
 

– KiberPajzs néven közös oktatási és kommunikációs együttműködésről döntött az MNB, a Magyar Bankszövetség, az NMHH, az NBSZ-NKI, illetve az ORFK. A digitális pénzügyi bűnözők ma elsősorban a fogyasztók érzelmi manipulálásával, illetve megtévesztésével támadnak. Így a KiberPajzs szervezői a lakossági ügyfelek pénzügyi tudatosságának erősítése, a kiberkockázatok minél hatékonyabb kezelése érdekében fognak össze.

– A Parkinson-kór gyakori idegrendszeri megbetegedés; világszerte több millió embert érint. Egyes becslések szerint 2040-re meg fog duplázódni a parkinsonosok száma. Hogy miért? Arról is folynak már a kutatások. Mint ahogy arról is, mitől függ, hogy valaki örökli-e vagy sem. Az orvostudomány egyre eredményesebben tudja kezelni a Parkinson-kórt: ma Magyarországon elérhető olyan diagnosztikai módszer, amely már nagyon korai stádiumban kimutatja ezt a betegséget. De Pécsett már az is lehetővé vált, hogy távolról stimulálják az érintettek agyát.

– Jogi rovat – Fedélzeti kamerák: merjük használni, vagy sem? A GDPR-szabályok ugyan szigorú korlátozást szabnak az autós fedélzeti kamerák által rögzített felvételekre, és azok illegálisan készülnek, baleseteknél mégis bizonyítékok lehetnek.

– Elkészült a rövidszőrű magyar vizsla genetikai profilja. Ez a magyar kutyafajták génmegőrzési programjának köszönhető. Melyek és milyenek a magyar kutyafajták? Hány példány van belőlük? A vizslán és a pulin kívül 7 fajta léte veszélyben a kis egyedszám miatt. Mit jelenthet most ez a tudományos hír a gyakorlatban?

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – november 23., szerda 9:05

Szerkesztő: Gécsek-Tóth Enikő
Műsorvezető: Bak Anita

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább