Hajnal-táj: Nehezen bomló levelek

A november 23-i adás tartalmából.
 

Városi séták GellértAndrással
A nőknek immár nagyon kell vigyázniuk a harisnyáikra: elég lesz egyetlen rossz mozdulat, egy aprócska hiba, máris felszalad a szál, és ez nagy becsben tartott ruhadarab a szemétben végzi. Nem lesz, aki megjavítsa. Három tű és örökre vége. Ha a szemfelszedőgéphez tartozó tűk ugyanis tönkremennek, Kovács Sándorné Éva is végleg elbúcsúzik a 13. kerületi Lehet téri csarnoktól, ahol immár hosszú évek óta türelmesen javítja a harisnyákat. Persze nem az olcsó és naponta tönkremenő darabokat, mert azokon nem is érdemes segíteni. Városi séták Gellért Andrással…

Speciális eü eljárás Pécsett
Speciális, főképp idegi betegségben szenvedőket segítő eljárást mutattak be Pécsett. A pandémia idején az USA -ban dolgozták ki , hogy távolról is szabályozni tudják az úgynevezett neuromodulációs terápiában részesülőket. A kóros idegrendszert szabályozó betegbe ültetett szerkezetet ugyanis időnként programozni kell és ezért be kellett menni a klinikára. A távprogramozást egy éve az Unióban először Németországabn majd a skandináv államokban vezették be a második körben pedig Magyarországon, elsőként Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Neurológiai valamint az Idegsebészeti Klinikáján. Az agyba ültetett stimulációs cuccot a doki egy ipad segítségével távolról is elvégezheti. A kezelés a Parkinson-kór, a disztónia és a különböző eredetű remegések tüneti javulását eredményezi. Mindez nagy segítség főleg a betegeknek.

Népszerűsítik az eü szakmát Zalaegerszegen
Pályaorientációs napokat szervezett a Zala Megyei Szent Rafael Kórház. Az egészségügyi szakdolgozói kamara valamint a kereskedelmi és iparkamara szervezésében általános iskolás diákok tekinthettek be a kórházi munkába, hogy kedvet kapva később talán ezt a szakmát válasszák. Az úgynevezett demonstrációs teremben gyakorolhatták az alapvizsgálatokat, kipróbálhatták a laparoscopos műtétet és a vérvételt is. A riporter Varga Tünde.

Rajzpályázattal zárják a hét szigetközi település turisztikai fejlesztését
Hét szigetközi település (Ásványráró, Dunaszeg, Dunaszentpál, Dunasziget, Kisbodak, Mecsér és Mosonmagyarórvár) részvételével valósult meg az a mintegy 300 millió Ft-os projekt, a Győr-Moson-Sopron megyei Önkormányzat koordinálásában, amely a szigetközi víziturizmusának komplex fejlesztése mellett a kajak-kenu sport népszerűsítését, és a Szigetköz történelmi, kulturális és természeti szépségeinek megismerését tűzte ki célul. A projekt keretében a beszerzett eszközök és a kiépült infrastruktúra mellett 210 turisztikai információs táblát is kihelyeztek, valamint speciális vízi túravezetőket is kiképeztek.

Nehezen bomló levelek – komposzt – Bozsik gazda rovata
Nehezen lebomló levelek. Dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkertjének igazgatója. A Füvészkertben, Budapesten, a 8. kerületben, sok ezer növényfaj, fajta, változat hullajtja le ilyenkor a lombját. Vannak könnyen lebomló és nehezen lebomló levelek is. Orlóci László kertészmérnöknek, botanikus tanárnak, és munkatársainak ezért nem elméleti, hanem gyakorlati kérdés, évről-évre, hogy a lehulló levelekből, hogyan születhet, tápdús lombföld, a komposztálás folyamata során. Orlóci igazgató úr elmondja a legfontosabb tanításokat ebben a témakörben, hiszen évszázadok tudását eleveníti fel. Olyan tudást is, amely már-már feledésbe merül, pedig alapvetően fontos. Például az, hogy a komposztban a nitrogén és a szén atomok aránya meghatározó a tápérték szempontjából, ezért az okszerű nitrogén adagolás, indokolt a komposztálás folyamatában. Ez a tanítás mára már szinte teljesen kiment a gyakorlatból.

Háztáji komposztálást tanítanak Vajdaságban
Vajdaságban is már egyre több házartásban komposztálnak. A mezőgazdasági iskolák tanuló pedig külön tanulják a komposztálás helyes folyamatát is. Ugyanis komposztálni egész éven át lehet, viszont a jelenlegi őszi időjárás még aktuálisabbá teszi ezt a folyamatot. Szinte minden háztartásban van olyan hulladék, amely kiváló erre a célra és a most lehullott levelek, növényi és szár maradványok által pedig egy igen jó minőségű komposztanyag tud hónapok alatt létrejönni. Egy kis odafigyeléssel pedig nem csak a környezetünket tudjuk óvni, hanem minőséges talajt is tudunk biztosítani a növényeinknek.

Borpromócióval segítené a hazai borok népszerűségét az új bortörvény
Az új bortörvény és a borpromóciós program növeli a hazai bor népszerűségét. Minőségi előrelépést jelent az ágazat számára az új borpiaci szabályozás, amely a hatósági eljárások újragondolásával és elektronikus ügyintézési lehetőséggel segíti az adminisztrációs terhek csökkentését.

Feltennék a térképre a keceli borokat a helyi termelők

Vajdaságban is megkóstolták az újborokat
A hagyományokhoz híven az idén is Márton-napon kóstolták meg az új bort a vajdasági borászok. Az észak-bácskai bor készítőknél a termés és ezáltal a bor minősége is eltérő volt az idén, voltak, akik teljes mértékben elégedettek voltak vele, de olyanok is akadtak, akiknek a termésére rányomta a bélyegét a szárazság. A horgosi pincészetekben vörös, fehér és rosé bor is készült idén.

Sajtmester Erdélyben

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – november 23., szerda 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább