A sport mentette meg hazánk asztalitenisz legendáját

Ha nincs a sport, úgy érzi rossz útra tért volna, vallotta be Klampár Tibor a Kossuth Rádiónak adott interjújában. Hazánk háromszoros Európa-bajnok, kétszeres világbajnok, Prima Primissima-díjas asztaliteniszezője, az európai asztalitenisz Hírességek Csarnokának tagja a Nagyok című műsorban nehéz gyermekkoráról és tervezett visszavonulásáról is őszintén beszélt.
 

A Kossuth Rádió zenés portréműsorában hazánk legendás sportolója a sportszakmai kérdéseken túl nehéz gyerekkoráról is beszélt. „Szegények voltunk, heten laktunk egy szobában, négy ágyon aludtunk ennyien, a testvéreimmel, szüleimmel és nagyapámmal. Én vagyok a legkisebb. Negyedik gyereket nem is akart apám, mert rosszak voltak az anyagi körülményeink. Anyám ezért meg sem mondta, hogy várandós velem, egészen az ötödik hónapig. Ezt sokáig nem is tudtam, a nővérem mesélte el 69 éves koromban” – mondta Klampár Tibor, akinek sportkarrierje sem indult simán, hiszen nyolcévesen még elküldték, mert ügyetlennek tartották, aztán 13 évesen mégis NBI-es szinten játszott már.

Sport terén bátyjának köszönhet sokat, aki hosszú évekig tanította őt játszani. „Ő vitt engem edzésre, reggel 9-től estig is a teremben voltam, úgy vitt haza, hogy sokszor elaludtam a hátán” – mesélte a Nagyokban, hangsúlyozva, milyen óriási szerepe volt életben a sportnak. „A tanulás nem érdekelt. Úgy érzem, hogy csibész bűnöző lettem volna, ha nincs az asztalitenisz. Rossz társaságban voltam a Városligetben, és bár szerettem őket, de a sport volt az első az életemben, tehát edzést nem hagytam ki” – vallotta be Klampár Tibor, aki sikereinek köszönhetően már 18 éves kora után önálló életet tudott kezdeni.

Családra vágyott, gyerekekre, lakásra, kocsira, sosem szállt a fejébe a dicsőség, pedig már 18 évesen világbajnok lett. Szerinte a siker titka a sport szeretete és az alázat. „A fej az egyes, a láb a kettes, a kéz a hármas, még egy közepes kéz is talán meg tud csinálni mindent, de azért jobb, ha ügyes az ember” – mondta, utalva arra, hogy az asztalitenisz az idegek játéka is, és nagyon fontos az önkontroll. Ő maga azért imádja, mert nem unalmas, sőt még 69 évesen is talál benne új dolgokat, bár valószínű jövőre már leteszi az ütőt. Klampár Tibor a Nagyok című műsorban pályafutása kapcsán kiemelte az 1979-es csapat világbajnokságot, amikor kétszer verték meg a kínaiakat, azt pedig nagyon bánja, hogy az 1988-as olimpián nem szerzett érmet.

A Nagyok teljes beszélgetése, amelyben hazánk legendás sportolója családjáról, és gyermekeiről is mesél, a műsor Médiaklikk-oldalán újrahallgatható.

https://mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2022/11/18/nagyok-klampar-tiborral

Nagyok – zenés portréműsor hétköznap 19:30-tól a Kossuth Rádió műsorán!

Borítókép: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Olvasson tovább