Hajnal-táj: Magyarországon évente mintegy 8 millió csokimikulás fogy el az ünnepek alatt

A november 22-i adás tartalmából.
 

Az állatvédelmi munka–amelyet jellemzően itthon civilek vállalnak magukra- nagyon nehéz feladat. Az állatmentés, gyógyítás, gazdi keresés, szemléletformálás, adománygyűjtés csak az alapja a munkának, de ennél sokkal szélesebb a paletta. Sokat számít, hogy országon belül hol végzik ezt a munkát, ugyanis az ország keleti felében sokkal nehezebb előbbre jutni és eredményeket elérni.

A négylábúak mentése mellett a házikedvencek megfelelő tartási körülményének népszerűsítését tűzte ki célul a Tiszta Szívvel az Állatokért Alapítvány. A szervezet tagjai óvodákban és oktatási intézményekben tartanak speciális, állatasszisztált órákat, ahol a fiatalok élményközpontú pedagógia mellett sajátíthatják el az értékes tudást. A kezdeményezés legutóbb a tatai Bláthy Ottó Szakiskola középiskolás diákjai körében aratott osztatlan sikert.

Átnevelhető-e egy felnőtt kutya? Mit tegyünk, ha örököltünk egy állatot, de más szabályokat várnánk el tőle, mint eddigi otthonában? Tanácsok Lorászkó Gábor állatorvostól.

A forráshiány mellett az aszály és a hódok okozzák a legnagyobb gondot az árvízvédelem területén Vas megyében. Bár több nagy védmű is épült az elmúlt években, a karbantartás ugyancsak nagy erőforrást igényel. Elvégezte éves felülvizsgálatát a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, ezt összegezték most a jövő feladatainak meghatározásával.

Hogyan kell a fréziát és hibiszkuszt ősszel gondozni és hogyan kell átteleltetni őket? Tanácsok Bozsik gazda rovatában.

November 15-én lezárult a jelentkezés az egyetemek által meghirdetett keresztféléves szakokra. Az agrárium egyik legnépszerűbb képzése a növényorvos szak, amit a MATE keszthelyi kampuszán egyedüli módon angol nyelven is oktatnak. Főleg az afrikai országokból érkeznek hallgatók, az oktatók pedig bíznak abban, hogy így a neves magyar integrált növénytermesztés alapjait, más országokban is meghonosítják.

Nagy technológiai fejlesztések zajlanak az élelmiszeriparban, ezért a cégeknek műszaki mérnökökre is nagy szükségük lehet a jövőben. Az élelmiszermérnökök képzésében pedig egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a műszaki ismeretek. Ennek jegyében kötött duális képzési együttműködési megállapodást a 30 milliárd forintos fejlesztés előtt álló kaposvári Kométa és a MATE. A húsipari vállalatnál gépészmérnök hallgatók szerezhetnek majd gyakorlati tudást.

Idén 140 éves a hazai galamb- és kisállattenyésztés Magyarországon. Az országos szövetségnek 2500 tagja van, akik biztosítják a genetikai erőforrások és a biológiai sokféleség megőrzését. A galamb- és a nyúlhús kiváló beltartalmi értékekkel rendelkező, egészséges alapanyag, élelmiszerforrás.

Magyarországon évente mintegy 8 millió csokimikulás fogy el az ünnepek alatt, tejcsokoládésból a legtöbb – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. Habár az édességek népszerűsége töretlen, az emelkedett energia és alapanyag árak miatt a szakértők újabb drágulásra figyelmeztetnek.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – november 22., kedd 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Pilisy Csenge

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Olvasson tovább