Napközben: Növessz egy bajuszt, hogy megments egy manuszt!

A november 18-i adás tartalmából.
 

Mit jelent a hangoskönyv egy olyan embernek, aki nem látja a körülötte lévő világot? És mi motiválja az önkéntes felolvasókat, hogy a hangjukat adják? Már több mint 500 önkéntes, köztük humoristák, színészek olvastak föl műveket, ami a vakok számára ingyenesen elérhető. A 6500 műből ma már 4700 digitalizált, elérhető számítógépen, vagy akár okostelefonon keresztül. 60 éves a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Bodor Tibor Hangoskönyvtára, de a Braille könyvtárukban is már 1300 mű található. Az MTVA Jónak lenni jó adománygyűjtő akciójában további hangoskönyvek elkészültét is támogathatják!
Vendég: dr. Nagyné Berke Mónika, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége szolgáltatásvezetője
Telefon: Korek Mária színész

Villogás, bűntetőfékezés, káromkodás, veszekedés és verekedés – Budapesten a napokban ismét egymásnak esett 2 sofőr, és egy friss tanulmány szerint világszerte egyre több az agresszív sofőr, mivel a napi feszültséget a volán mögött vezetjük le, ami a balesetek 56 százalékáért felelős! Miért tekinti a férfiak 40 százaléka fegyvernek az autóját? Milyen személyiség típusra jellemző az agresszió? Érdemes lenne-e pszichológiai alkalmassági vizsgálattal szűrni a jogosítványra várókat vagy esetleg bevezetni a próbajogosítványt? Milyen szankciókat alkalmazzunk az agresszív vezetőkkel szemben, és miként higgadhatnánk le a volán mögött?
Vendég: Dobrocsi Endre közlekedésbiztonsági szakértő
Jámbor István rendőr alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály osztályvezetője.

Bozsik gazda: Faiskola és faültetés: ősszel

Növessz egy bajuszt, hogy megments egy manuszt! A világméretű civil kezdeményezéssel arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a férfiaknak is törődniük kell magukkal és szembe kell nézniük az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal. Miért félünk a szűrővizsgálattól, miközben a korai, tünetmentes stádiumban még gyógyítható ez a betegség? Hová mehetünk szűrésre és mit jelent a PSA érték? Milyen eredményekkel zárult a 45 nap alatt a Föld körül kezdeményezés, amely a betegek életkilátásainak és életminőségének javítását szolgálja? A Nemzetközi férfinap apropóján a férfiegészségről beszélünk Napközben!
Megszólalók: Dr. Rozekker Ágnes urológus
Honti Dániel, a Ments Manust Mozgalom alapítója és a Movember Magyarország Egyesület elnöke
B. Papp László, a 10 Ezer Lépés Program sajtószóvivője
Német Attila gyógyult beteg.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – november 18., péntek 9:05

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább