Hajnal-táj: Egyre többen díszítik fel házaikat fényfüzérekkel

A november 16-i adás tartalmából.
 

Zöld Michelin-csillagot kapott a kétútközi Graefl-kastély. Minden, ami megterem a biogazdaságban, azt felhasználják a konyhában szezonális étlapot kínálva. Értékmentés zajlik a majorságban, ezt értékelték. Michelin-csillagokat egyébként 1933 óta adnak oda a legjobb, innovatív éttermeknek.

Egyre többen díszítik fel házaikat fényfüzérekkel, a lakásokban pedig sok elektromos fűtőtest is működik. Hétezer lakástűzhöz, ebből igen sok elektromos tűzesethez vonulnak éves szinten a tűzoltók, és ezeknél gyakran banális az ok: ágyban felejtett, működő laptop, bedugva maradt telefontöltő, fűtőtesttel túlterhelt, elavult vezetékrendszer. És ezekben a balesetekben ráadásul gyakori a személyi sérülés is. A Katasztrófavédelem fővárosi Oktatási Központjában pár nappal ezelőtt modellezték is egy tipikus háztartási baleset kialakulását. Amellett, hogy a szakemberek felhívták a figyelmet a megelőzésre, azt is elmondták, egy tűzjelző készülék beüzemelésével például legalább a személyi sérüléseket el tudjuk kerülni.

Kevesen foglalkoznak Vajdaságban csipkebogyó termesztéssel. A törökkanizsai Fekete Károly azon kevés termelők közé tartozik, aki évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy belevág a C-vitaminban gazdag bogyós növény termesztésébe. 2016-ban telepítette 50 hektáros ültetvényét. Jelenleg is folyik a termény betakarítása, melynek legnagyobb százalékát külföldön értékesítik.

Bodrogkeresztúron egy kis manufaktúrában már évek óta állítanak elő borecetet, melynek különleges ízét, aromáját több külföldi verseny zsűrije is elismerte. A magyarországi borecetgyártás még messze le van maradva a spanyol, olasz és görög mögött, de az a cél, hogy itthon is megismertessék az emberekkel a különböző gyümölcseceteket, melyek egészséges termék és érdemes fogyasztani. Ezáltal több borecetet lehetne előállítani és hazánk felzárkózna a többi borecetnagyhatalomhoz.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – november 16., szerda 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább