Hajnal-táj: Játékra hívják a salgótarjániakat az adventi időszakra

A november 14-i adás tartalmából.
 

Játékra hívja a salgótarjániakat az adventi időszakra készülve a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete, a Nógrád Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ, valamint a Nógrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület. A kezdeményezés lényege, hogy december elsejétől 24-éig minden nap más-más helyi lakos vagy közösség díszíti ki és világítja meg az ablakát, megjelenítve az adott nap számát. Az akcióra november 20-áig várják a városlakók, a közösségek vagy akár baráti társaságok jelentkezését a nograditit@gmail.com e-mail címen. A kezdeményezéshez egy térkép is készül majd, az érdeklődők ezen láthatják, hogy az egyes napokon mely utcában kell keresni a feldíszített ablakot, mely mindig 17 és 18 óra között lesz kivilágítva, szentestén pedig az összes ablak egyszerre világosodik majd ki.

A Tokaj-hegyaljai borvidékhez tartozó Bodrogkeresztúron többnyire szőlészettel borászattal foglalkoznak a gazdálkodók. Mikulák Sándor azonban egy kisebb területen birsalmacsemetéket ültetett. A gazdálkodó örömmel számolt be arról, hogy az idei terméssel elégedett, hiszen túlszárnyalta mennyiségileg az eddigi legjobbat.

Dragony István hobbija a kertészkedés. Harminc éve foglalkozik sütőtöknemesítéssel. Hevesvezekényben él, kicsiny kertjében orange tökökkel kísérletezik. Termett már nála 70 cm-nagy, de 18 kg-os tök is.

Több, mint 100 éves a mára már mondhatni tradicionális Alsótekeresi Faiskola, amely nemcsak Fejér megyében, hanem országosan is egyedülálló. 1921-ben alapították, és az elmúlt évtizedekben is sikerült fennmaradnia. Külön története van, vagy már inkább történelme. A titok nyitja pedig az, hogy minden generáció fontosnak tartotta a fennmaradását, egymásra épültek a tapasztalatok, amit dolgos kézzel és kemény munkával értek el – mondja Barabits Elemér ügyvezető.

Az Ászár-Neszmélyi borvidék szőlőtermesztési és borászati hagyományainak továbbfejlesztése és új életre keltése volt a célja a Zsigmond Király Borlovagrend megalakulásának 1997-ben, egy baráti társaság kezdeményezésére. Megalapításának 25. évfordulója alkalmából ünnepséget szerveztek Tatán, november 11-én. Az eseményre meghívást kaptak hazánk számos borrendjének képviselői is.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – november 14., hétfő 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább