Hajnal-táj: A nyár végére újra eredményes volt a sertéstartás, ám az elmúlt hetekben megint veszteséges lett a hizlalás

A november 8-i adás tartalmából.
 

– Ismét önköltségi ár alatt kénytelenek értékesíteni a vágósertést a termelők. Hosszú idő után a nyár végére újra eredményes volt a sertéstartás, ám az elmúlt hetekben megint veszteséges lett a hizlalás. A háttérben több folyamat erősíti egymást, ezek közül az az első, hogy Nyugat-Európában a családok többségre visszafogta a fogyasztását.

– Mlinko Mihály, a Heves megyei Kápolnán, évtizedek óta gyűjti a mezőgazdasági gépeket. MEGÉRTE – így hangzik a 40 tagot számláló egyesületük – a Mezőgazdasági és Gépészeti Értékőrző Egyesület nevének rövidítése, és bizonyára ezt a szót használják akkor is, amikor a feleségüknek magyarázzák, miért kellett újabb, ritka pöfögő matuzsálemet vásárolniuk.

– Állatorvos válaszol rovatunkban dr. Lorászkó Gábor válaszol hallgatóink kérdéseire. Mai témánk: Fenntartható szarvasmarhatartás. Lehet-e csökkenteni patás haszonállataink metán kibocsájtását? Egyáltalán érdemes-e?

– Állatvédelemi sorozatunk. Benkő Andrea – Kutyát tartani nem csak öröm, hanem sok lemondás és óriási felelősség is. A gazda felelőssége, hogy se kerítésen kihajolva, se futtatóban, se parkokban vagy utcán ne támadjon meg senkit az állat. Évente megközelítőleg 15 ezren jelentkeznek háziorvosoknál kutyaharapás miatt, de ez csak a bejelentett adat. A kutyaharapások orvosi ellátása rendkívül fontos. Komoly, akár halállal végződő betegséget is kaphatunk az ellátatlan seb miatt.

– Gárdonyi Eszter – Gyakorlatilag megtelt a győri menhely, itt is tapasztalható ugyanis az a jelenség, hogy a jelenlegi gazdasági nehézségek miatt egyre többen igyekeznek megválni a házikedvencektől. Az intézmény minden idei tervezett fejlesztést elhalasztott, a támogatók és pályázatok segítségével igyekszik kigazdálkodni a hiányzó összeget.

– Gyarmati Péter – Megérkeztek a vadlibák Hortobágyra. A szinkronszámlálás még nem kezdődött el, de Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai már találkoztak fokozottan védett kis lilik és a vörösnyakú lúd csapatokat is.

– Bozsik József gazda válaszol hallgatóink kérdéseire. A vadárvácska különösebb gondozás nélkül két évig szépen díszít. Vannak egynyári virágok, amelyek olyanok, mint az ember, csupán egyetlen életük van, ilyen a paprikavirág. A kétnyári virágoknak, viszont két életük van, ilyen például az árvácska. Míg az évelő virágoknak, sok életük van, ilyen például a kis télizöld. Minden tavasszal feltámadnak. Jóllehet az évelők sem örök életűek.

– Gárdonyi Eszter – A tojás jelenlegi ára 80 és 120 Ft/db között mozog típustól függően. A drasztikus áremelkedést elsősorban az aszály, a megemelkedett rezsiköltségek mellett az akadozó csomagolóanyag-ellátás, a tavaszi madárinfluenza miatti kényszervágás, valamint az egyre kisebb termelői réteg indokolta.

– Pilisy Csenge – Történelmi aszály hatása most is érezteti hatását, a gazdák elkeseredésükben már a téli takarmányt etetik fel az állataikkal. A legsúlyosabb megoldandó probléma a biztonságos öntözés feltételeinek megteremtése.

– Zsoldos Barna – Kocsis Miklós ófehértói sertéstartó üzemi méretű telepén 200 anyakocát tart, évente hatezer sertést értékesít. A termelés sokáig vesztséges volt, megszüntetni nem tudja és most még nem is akarja a gazdaságot.

– Gyarmati Péter – Ismét önköltségi ár alatt kénytelenek értékesíteni a vágósertést a termelők. Hosszú idő után a nyár végére újra eredményes volt a sertéstartás, ám az elmúlt hetekben megint veszteséges lett a hizlalás. A háttérben több folyamat erősíti egymást, ezek közül az az első, hogy Nyugat-Európában a családok többségre visszafogta a fogyasztását. Rövidtávú megoldást a hagyományos decemberi fogyasztásemelkedés, a kereslet növekedése hozhat.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – november 8., kedd 5:00

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Gyarmati Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább