Hajnal-táj: November fogászati hónap

A november 5-i adás tartalmából.
 

– Zala megye nyugati csücskében, az egykori zárt határvidéken az utóbbi években jelentős fejlesztések történtek. Egyebek mellett megújult az ország leghosszabb erdei kisvasútja, új, korszerű fogadóépületet kapott az arborétum, kerékpárutakat alakítottak ki és még sorolhatnánk. Ehhez próbálnak kapcsolódni a kistelepülések is, hiszen az egyedi természeti környezet sok lehetőséget kínál. Varga Tünde összeállítása.

– Elkészültek a Tisza-tó első lábasházai. Az egyik tiszafüredi kikötőben átadott lombházak a Tisza árterén, egy szigeten épültek, különleges kilátással a környékre. A három hagymakupolás, hat méteres lábakon álló, organikus építészeti stílusú lombház négyévszakos. Pilisy Csenge riportja.

– Az utóbbi hetekben, hónapokban elsősorban az étterem és fürdőbezárások miatt került szóba a turizmus. A pánikszerű folyamatnak úgy tűnik vége, mert az ésszerűsítés felül kerekedett és nem az első reakció ma már ez a lépés. A fejlesztések nem állnak meg, a vállalkozók és a vendégek érdeke is az, hogy megtalálják azt az utat, amely inkább a szolgáltatás folytatását jelenti. Bartha Bernadett összefoglalója.

– November fogászati hónap. Sokszor és sokat beszélünk arról, mennyire fontos az évenkénti fogászati vizsgálat, a prevenció. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy már gyermekkorban el kell kezdeni odafigyelni az étkezési szokásokra, a sok mozgásra, és a megfelelő higiénia betartására. A fogak ápolása, tisztántartása is ide tartozik. B.Tóth Erika riportja.

5. Bozsik sorozat: Amelyben az emlékezés virágairól lesz szó a 60. kertészeti podcast, vagyis a temetői virágok és növények című részből: ez a második fejezet, és ezen belül a 03.és a 04.részt hallhatják a hétvégén. Most a borostyán neveléséről és gondozásáról beszélnek a szakértők.

– Az idei év a méhészeket is próbára tette, hiszen az aszály miatt a virágokban nem termelődött nektár. Különösen igaz volt ez az akácvirágra. Vannak méhészek, akik vándorlással igyekeztek minél több mézhez jutni. A jelen helyzetben Vásárosnaményban a beregi méhészek tanácskozásán a méhek egészségéről és a betelelésről is beszélgettek. Elsőként az egyik előadót, Kiss Jánost kérdezte Zsoldos Barnabás.

– Eger legrégibb cukrászata 1928 óta üzemel eredeti helyén. Már a negyedik nemzedék viszi tovább a hagyományos családi recepteket: a fagylaltok kizárólagosan természetes eljárással készülnek, a sütemények és torták háziasak, családi receptekből. Az alapító Sárvári Kálmán többszörösen díjnyertes cukrászmester nevét idén vette fel a kereskedelmi iskola. Az utódokkal: Halász Zsuzsával és Detkovics Edittel Pilisy Csenge beszélgetett.

– És mit tud még? sorozat. Lulla egy picinyke falu a somogyi dombok között, kettőszáznál is kevesebb lakossal, de annál több lehetőséggel. A turizmus itt nem csak a Balaton közelsége miatt lehet mozgató erő, hanem más adottságok is lehetőséget teremtenek a megélhetésre. Az ifjú házaspár, Perger-Wenszky Lilla és Perger Csaba a városi létet hagyta ott ezért az életformáért. Ötleteik száma végtelennek tűnik, mivel egyik-másik pályázatuk is sikeres volt.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – november 5., szombat 5:00

Szerkesztő: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább