Napközben: Irodalomterápia

A november 4-i adás tartalmából.
 

Használt mesekönyveket várnak csomagautomatákba november 6-ig. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Foxpost csomagküldő szolgáltató a közös akciójában olyan gyermekeket szeretnének támogatni, akiknek a mese, az olvasás, a könyvek világa luxusnak számít családjaik megélhetési nehézségei miatt.

100 autós jelentkezhetett a HUMDA ingyenes vezetéstechnikai tréningjére. Csoportokra bontva vehetnek részt a kétórás képzésen saját autójukkal. Többek között a szlalomozást, a vészfékezést, a lejtőn és a hegymenetben való közlekedést fejleszthetik a sofőrök szakértő instruktorok közreműködésével. A régóta vezetők és a friss jogosítvánnyal rendelkezőknek is olyan hasznos tapasztalatokat szerezhetnek, amelyek mindegyike átültethető a hétköznapi közlekedésbe. A helyszínről élőben jelentkezünk, beülünk autókba, átmegyünk vizes akadályon. De szólunk arról is, hogy a rendőrség elindította a Látni és látszani kampányát, hogy ősszel és télen is biztonságos körülmények között vezessenek minél többen.

Bozsik gazda
Ezen a héten volt Mindenszentek Ünnepe és a Halottak Napja. Most még ezen a hétvégén is sokan kimennek a temetőkbe. Előtérbe kerülnek ilyenkor a kegyeleti virágok, vagyis az emlékezés virágai.

Irodalomterápia
Az őszi, borongós időben szívesen kuckózunk be egy pohár meleg teával és könyvvel. Ilyenkor tapasztaljuk, hogy egy jó olvasmány mennyit tud javítani a hangulatunkon. Azon általában ritkán gondolkozunk el, hogy miért találjuk egy regény főszereplőjét rokonszenvesnek vagy ellenszenvesnek, vagy miért szólít meg bennünket egy vers. A szövegek által kiváltott reakcióknak megvannak a személyiségben, élethelyzetben, élettörténetben keresendő okai és ezek feltárásában segít az irodalomterápia. A tudat alatti tartalmakat megismerve nagyobb önismeretre tehetünk szert, a csoportos foglalkozás fejleszti a kommunikációs készséget, az elfogadást, empatikusabbak, megértőbbek leszünk egymással.

A 301-es parcella az 1956-os forradalmat követő megtorlás sok áldozatának nyughelye a rákoskeresztúri Új köztemetőben. Válaszutak stábja a 301 -es parcellában tett sétát. Geri Klára beszámolója.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – november 4., péntek 9:05

Szerkesztő: dr. Varga Viktória

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább