Kalendárium: Jótékonysági előadás lesz vasárnap 11 órakor a Fővárosi Nagycirkuszban

A november 4-i adás tartalmából.
 

– Átadták a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére idén is a nemzet művésze kitüntetést. Az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából alapította a díjat, amely a legrangosabb hazai művészeti elismerés, és amelyet 2014-ben ítélt oda első alkalommal a Nemzet Művésze díj Bizottság. A díjat minden évben a Magyar Művészeti Akadémia köztestület megalakulásának születésnapjához, november 5-éhez kapcsolódva adják át.
– Október 24-én, a Magyar Operett napján, Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának évfordulóján nagyszabású gálán adta át évados elismeréseit a Budapesti Operettszínház, amely örökös tagját Lehoczky Zsuzsát is kitüntette. A Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari díjas színművész 65 éves pályafutása alatt szinte minden fontosabb szubrett -szerepet eljátszott a fővárosi színházban – neve összeforrt az operettjátszás nagy korszakával és a magyar musical születésével. Az operett nem csak zenei műfajban vidámabb kishúga a drámai nagy testvérnek, hanem abban is, hogy boldogságra született. Ezt az életörömöt sugallja a 86 éves Lehoczky Zsuzsa is, aki tavaly ősszel lépett utoljára színpadra -, de figyeli és segíti a fiatalokat. Frissessége, figyelme, fesztelensége lenyűgöző. Lehoczky Zsuzsa interjú
– Rendhagyó műsorfolyammal készül november 7-én a magyar opera napjára a Bartók rádió is. A nap egyébként Erkel Ferenc születésének évfordulója…
– Fotókiállítás nyílt a debreceni Csokonai Fórumban a tavaly elhunyt színészlegenda, Törőcsik Mari színpadi alakításainak fotóiból. Az ingyenes tárlatvezetésekkel is ingyenesen látogatható „Tudom-e úgy, ahogyan csak én tudhatom” című rendezvény a budapesti Nemzeti Színházból érkezett még a MagdaFesztre. Kornya István, a Nemzeti Színház főszerkesztője, a kiállítás kurátora mesél a képekhez kapcsolódó történetekről, érdekességekről, személyes találkozásokról, a színész és a szerep viszonyáról. Máthé András, a Csokonai Színház fotográfusa pedig a fotós szemével beszél a Törőcsik-képekről.
– Ma zárja őszi kurzusát a Felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ. Adásunk idején zajlik éppen most a zárókoncert a csodálatos, festői környezetben lévő helyen. Az ország egyik leghíresebb, zenei tehetséggondozással foglalkozó programja egyébként új, emelt szintű képzéssel bővült. A Snétberger MasterClass az alapképzésében részt vett fiatalok zenekarainak nyújt segítséget. A Snétberger Program egész évben várja a klasszikus zenét vagy jazzt játszó fiatalok jelentkezését. A meghallgatunk.hu oldalon lehet kitölteni egy nagyon egyszerű jelentkezési lapot, amelyhez egy – akár mobiltelefonnal készített – videofelvételt kell csatolni.
Hírek:
– Jótékonysági előadás lesz vasárnap 11 órakor a Fővárosi Nagycirkuszban, a gála teljes bevételét a nyugdíjas artistaművészek megsegítésére fordítják. Elkaplak! címmel indított programot még 2014-ben a Fővárosi Nagycirkusz és az Artistaművészek, Cirkuszi Dolgozók Szakszervezete az idős artistáknak.
– Papa, mama, gyerekek címmel családi napot tartanak vasárnap 10 órától a veszprémi Kabóca Bábszínházban. 12 óráig kézműves foglalkozásokkal, játékterekkel várnak minden érdeklődőt. 10-től a Griff Bábszínház Pötty című babaszínház előadása lesz 4 éves korig, majd 11-től a Gréta kerül színre, ezt 4 éves kortól ajánlják. Várnak mindenkit vasárnap 10 órától a Táborállás utcában az Agorában, Veszprémben.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Kalendárium – Kossuth Rádió – november 4., péntek, 15:32

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább