Hajnal-táj: Gyenge termés lett mogyoróból az idén

A november 4-i adás tartalmából.
 

Horgász a pácban! Mosógépdobban és ketrecekben tárolt halakra bukkantak a halőrök a csepeli bányatónál. A hatóságok 12 horgásztól vették el az engedélyt…

Készül a Tisza-tó törvény. Az Aktív Magyarországért Ökoturisztikai Fejlesztési Központ koordinálásával alakuló stratégia a Tisza-tó fenntarthatósága mellett a fejlesztési célokat is kitűzte.

A Poroszlón tartott egyeztetésen elhangzott, a cél nem lehet más, mint hogy nemcsak fenntartható, hanem jobbá váló természeti- ökológiai feltételek alakuljanak ki a Tisza-tavon és környezetében…

Betakarításkor szinte minden gazdánál megtalálható a nedvesség mérő, hiszen nem mindegy, hogy a terményszárító üzemben mennyi gáz felhasználásával érik el az optimális nedvességtartalmat, ami biztonságossá teszi a tárolást. A mostani helyzetben az ország keleti régiójában gyorsan elterjedt a hír, hogy Szurovcsák András, a Szuró Tread tulajdonosa és csapata olyan szárítási eljárást alkalmaz, ami olcsóbb, mint az utóbbi évek bevált módszere, mivel biomasszát égetnek el…

Fertőző kórokozókra figyelmeztetnek a szakértők: a gabonatárolókban felhalmozott termést idén különösen veszélyezteti a mikotoxin és az egyéb gombás megbetegedések. S mivel az apró élősködők által termelt méreganyagok az élelmiszerláncba bekerülve az emberre is veszélyesek lehetnek, a jelen időszakban kiemelten fontos a laboratóriumi vizsgálat…

Az Ukrajnából országunkba áramló kukorica kissé letöri azokaz az árakat, amiket a magyar termesztők szeretnének kapni terményükért. Nincs elegendő hazai termék, ugyanis az elmúlt 30 év legrosszabb kukoricatermése volt az idei. A drága kukoricáért az aszály és az orosz-ukrán háború a felelős. Sokan kivárnak az eladással, hátha többet kapnak majd, ez azonban lutri…

Gyenge termés lett mogyoróból az idén – legalább is Balatonboglár környékén. Az őszi termést már leszüretelték a térségében. Bár a termelők költségei emelkedtek, eladni többért nem nagyon tudják a mogyorót. Gyenes Szilárd családi gazdálkodóval beszélgettünk….

Most van a tökfaragás időszaka, ám a tök munkát is ad ezekben a hónapokban ott, ahol például tökmagolajat állítanak elő belőle. Az Őrségben, Hetésben, Göcsejben kétszáz évre visszatekintő kultúrája van a tökmagolaj készítésének és felhasználásának a gasztronómiában. Ugyanakkor már egyre szélesebb körben vásárolják is, azonban érdemes figyelnünk, mert hamisítják is…

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – november 4., péntek 5:00

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább