Napközben: Széchenyi 197 éve ajánlotta fel egy éves jövedelmét a Tudományos Akadémia megalapítására

A november 3-i adás tartalmából.

November 3-án lesz 197 éve, hogy Széchenyi felajánlotta egy éves jövedelmét a Tudományos Akadémia megalapítására. Ennek kapcsán beszélgetünk azokról a programokról, amik a szélesebb közönségnek és az iskoláknak szólnak, Azt szeretnénk kiemelni, hogy mi mindent közvetít az MTA az iskoláknak, érdeklődő diákoknak és kíváncsi felnőtteknek, milyen nyílt programokat szervez, hogy veszi ki magát az ország műveléséből, és miként jut el hozzánk az a tudás, ami fontos korunk megértésében, vagyis az MTA “hétköznapi” szerepét és szerepvállalását szeretném megmutatni.
Varga Gábor, a Keszthelyi Vajda János Gimnázium igazgatója

A Cseppetsem olaj- és zsírgyűjtő program közös projektbe kezdett a pécsi egyetemmel, és a hónap végéig gyűjtőedényeket helyeznek ki, nov. 3-ra kint lesznek. Vendég lesz Cserháti László, a program vezetője, telefonon bekapcsolódik a Pécsi egyetem kancellárja, Decsi István. Az egyetem a begyűjtött olaj visszatérítéséből származó összeget a városi programokra ajánlja fel, ami milliós nagyságrendű is lehet – így ez egyfajta közösségformálás is, hiszen a lakosoknak le kell adniuk, az egyetemnek össze kell gyűjteni és a hasznot visszaforgatni – ezt csak közösen lehet.
Telefonon beszélünk továbbá a Csatornázási Művek szóvivőjével, Bátori Mariannal.

A turisztika rovatban a balatoni régiót mutatjuk be, november elején sok programmal várják a látogatókat, de utána is érdemes erre a területre látogatni, sok olyan helye van, ami évszakoktól függetlenül nyújt kikapcsolódási lehetőségeket.
Vers József, a Balaton- felvidéki Nemzeti Park munkatársa.

Kossuth-szónokversenyt indított a Petőfi Irodalmi Múzeum fiataloknak. Egy perces videókkal lehetett nevezni, novemberre meglesznek már a döntősök. A kezdeményezés újdonsága, hogy a közösségi felületeket használják a kommunikációra, így már több mint félmillió fiatalt értek el a visszajelzések alapján. Céljuk az általános vitakultúra emelése, aminek része a másik szempontjainak a megfigyelése és a saját kimondása, illetve a lehetséges megegyezés. Az eddigi hasonló versenyek mindig egy intézményen belül történtek, ők szeretnék kiterjeszteni országos méretűre, ezért influenszereket vonnak be, TIk-Tok felületet is használnak.
Vendég lesz a stúdióban Pölcz Ádám nyelvész, a program egyik kidolgozója.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – november 3., csütörtök 9:05

Szerkesztő: Herczeg Tibor

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább