Hajnal-táj: Kifejezetten nehéz évet zárnak a halgazdaságok

Az október 26-i adás tartalmából.
 

Egy átlagos magyar ember évi 65 kg ételmaradékot dob ki a szemétbe, és ennek majdnem a felét egy kis odafigyeléssel meg lehetne menteni. Ezért is indította el a negyedik élelmiszerhulladék felmérést a Nébih és a Maradék Nélkül program. A szemétmérésre bárki jelentkezhet a maradeknelkul.hu oldalon.

Terem egy nyírségi település, amelyhez tartozik egy lakott tanya, neve Sárgaháza. Alig lakják ötvenen. Az itt élők gazdasági tevékenységet folytatnak, jól érzik magukat, de ha adódik a fejlesztési lehetőség élni akarnak vele.

Csaknem 700 millió forintot nyert Sirok árvízvédelemre. A villámárvízek gyakran elöntik a települést, ezért kitisztítják a házak elönti árkokat, szorgalmazzák a fásítást és záportározót építenének.

A Hévízi-tó északi oldalán található Véderdő komoly szerepet játszik az egyedülálló termáltó környezeti egyensúlyának megőrzésében, ugyanakkor – mind ez bebizonyosodott egy pályázat kapcsán, – kifejezetten alkalmas a környezeti fenntarthatóság bemutatására művészeti alkotások révén. Ezt tűzte célul az idei, Erdei misztérium címet viselő programsorozat, ami jövőre tovább folytatódik a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat keretében.

A murci mellett már 2022-es újborokat is kóstolhattak a vendégek a balatonlellei Kishegyen megrendezett Murci Fesztiválon. A borászok szerint az időjárási körülmények és nehézségek ellenére az idei dél-balatoni borok minősége is kiváló. A nedűk könnyedek, gyümölcsösek és illatosak. A Murci Fesztivál az őszi Balaton egyik legnépszerűbb rendezvénye.

Hogyan válasszunk megfelelő pollenadó szilvafajtát, ha az adott ringló fa terméketlen a kertünkben? Az őszi faiskolai szezonban, most választhatunk szabadgyökerű, vírus ellenálló szilvafajtákat, a gazdag választékból, amelyek öntermékenyek, illetve kölcsönösen jó pollenadói egymásnak. Szilvafajták Bozsik gazda rovatában.

Kifejezetten nehéz évet zárnak a halgazdaságok, a tavak negyedét nem tudták feltölteni vízzel. A forró nyár mellett a magas takarmányárak is nehezítették az idei termelési évet. Ezekben a napokban gőzerővel dolgoznak a halászok, most van az őszi lehalászás ideje, így hamarosan kiderül, hogy mennyi hal lesz a hálóban. Teljes kapacitással dolgoznak Európa legnagyobb édesvízi halgazdaságánál is Hortobágyon, a társaság karácsonyra megközelítőleg 500 tonna halat értékesít. Az már biztos, hogy idén drágább lesz a hal, mint egy éve.

A növénytermesztésben az igazi áremelkedés még csak most kezdődik, hiszen az idei vetéshez szükséges vetőmagok termelése már megtörtént és ezt ugyanúgy sújtotta az aszály. Az ellátási láncokban a 2020 eleje óta jelen levő problémák még itt maradtak, az utóbbi időben tapasztalható áremelkedések pedig komoly kihívást jelentenek az ágazat szereplőinek és nagyobb tudatosságra, előre tervezésre ösztönzik őket. Ehhez a számok is árulkodóak: 1000 milliárdos az aszálykár és 500 milliárdos a forgóeszköz hiány. Ez utóbbit valamennyivel lehet csökkenteni.
Nyírbátorban a Bátor Traed tulajdonosa Petis Mihály szerint a szeptemberi esőzés ha nem is pótolta a teljes mennyiségű csapadék hiányt, de arra jó volt, hogy az őszi vetéseket, a takarmányozásra vetett lucernát, fűfélét jó helyzetbe hozta. Az őszi mezőgazdasági munkákról Zsoldos Barnabás beszélgetett a tulajdonossal.

A vetések sok helyen nagyon szép állapotban vannak, de még a talajok nem töltődtek fel megfelelő mennyiségű csapadékkal. Ráadásul az ország több területén meg javában tartanak a betakarítási munkák is. Országos helyzetkép az őszi szántóföldi munkákról – betakarításról, vetésről.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – október 26., szerda 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Balog Tamás

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább