Napközben: Egyre népszerűbbek az extrém sportok

Az október 25-i adás tartalmából.
 

A fiatalok képességfejlesztésében egyre több okos-eszközt alkalmaznak, melyeknek egyik előnye, hogy a használóik ötletei, útmutatása alapján tervezik meg őket, tehát a tapasztalatok, illetve a jövőben várható képességek fejlesztése egyaránt szempont.
Három héttel ezelőtt Szingapúrban egy magyar tervezőcsapat kapta meg a legrangosabb díjat, a Red Dot Awardot egy okos-edzés fejlesztő rendszerért, a díj olyan jelentőségű, mint az OSCAR a filmes világban. Az eszköz, amit egy fiatalokkal dolgozó edző kérésére fejlesztettek, a focipálya széléről ad jeleket a gyerekeknek, akiknek így a figyelmüket több felé kell megosztaniuk, ezzel fejlődik a térlátásuk, a kombinációs képességük és a reakcióidejük. A stúdióban vendég lesz Horváth Réka, a projekt vezetője, Nadj István, a CADTERV vezetője

A pajzsmirigy működési zavara döntően a nők betegsége, ami az esetek többségében nem megelőzhető. Alulműködése gyakrabban fordul elő, mint a túlműködés. A betegség alattomos, és általában hosszú ideig lappang. Leginkább a változókorban lévő nőknél fordul elő, akik fáradékonyságot, aluszékonyságot, gyengeséget, csökkent memóriát, levertséget, depressziót, fázékonyságot, lassabb mozgást, bőrszárazságot, hajhullást, sőt elhízást vagy arcpuffadást vehetnek észre magukon. A pajzsmirigy szűrés fontosságáról, a rossz működésre utaló jelekről beszélgetünk dr. Lakatos Péter professzorral, aki a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika igazgatóhelyettese.

Társasház rovat

Egyre népszerűbbek az extrém sportok, többen űzik, felkészültebben, de milyen hatással van az extrém megterhelés a szervezetre? Az átlagnál jobban megerősíti vagy megeshet, visszájára fordul a sporttevékenység. A beszélgetésünk témája az extrémsportok és az egészség kapcsolata, vendégünk, Suhajda Szilárd ugyanis a SzívSeN Országos Betegegyesület nagykövete is, így példájával arra is szeretne ösztönözni, hogy éljünk egészségesebben. De milyen szerepe lehet ebben az extrémsportoknak, mit tanulhatunk azoktól, akik a képességeiket maximális mértékben fejlesztik és használják.
Stúdióban vendég lesz még Barák Péter ultrafutó, aki egy hete futotta le a világ legikonikusabb versenyét a Spartatlont. Rip: egy ugyancsak sportoló orvos: Suhaj Ferenc, a Városmajor utcai Szívklinika szakorvosa.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – október 25., kedd 9:05

Szerkesztő: Herczeg Tibor

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább