Hajnal-táj: Tényezők vagyunk a világpiacon, ha mákról van szó

Az október 25-i adás tartalmából.
 

Tényezők vagyunk a világpiacon, ha mákról van szó
A tavalyinál jobb évet zárhatnak a magyar máktermelők, bár ez is csak közepes eredményeket hozott. 2021-ben a vetések fele elpusztult, ebben az évben azért nem volt ilyen mértékű a kiesés. S bár a mák jelentős extra profitot ad, az ipari mák termelés minden évben egyre kisebb, mert Magyarországon megszűnt a mák alkaloidok feldolgozása. Az étkezési mák területe ezzel egy időben folyamatosan nő, ma a világ egyik legnagyobb máktermelője vagyunk.

Postagalambok – Hangtár
A postagalamb az egyetlen olyan állatfaj, amit az ember úgy válogatott, hogy üzenetek továbbítása céljából hazataláljon. A legmegbízhatóbb galambokat a hadsereg tenyésztette ki. Még akkor is sorállományban voltak ezek a különleges képességű állatok, amikor már távirat és telefon is rendelkezésre állt.

Veseproblémák? Állatorvosunk válaszol
Állatorvos rovatunkban dr.Lorászkó Gábor válaszol hallgatóink kérdéseire. Mai témánk: Töredezett karmok? Veseelégtelenség? Mit tegyünk, hogy kedvencünk ne szenvedjen hiányt a fontos ásványianyagokból?

Bajban a menhelyek – állatvédelmi rovatunk
Bajban vannak a hazai állatmenhelyek, a megemelkedett rezsi költségek és a magas üzemanyagárak sokukat a megszűnés határára viheti. A kilátástalannak tűnő helyzetben mentőövként érkezett az elmúlt héten 187 állatvédő szervezet számára az a támogatás, amelyet az Agrárminisztérium pályázati forrása jelentett. A nyíregyházi PCAS (kimondani: pé cé ás) Állatmentő Egyesület, amely elsősorban gyepmesteri telepekről menti az állatokat, és átlagosan 120-170 állatot gondoz a menhelyén, 3 és fél millió ft pályázati pénzhez jutott, amelyet a tiszarádi menhelyük fejlesztésére fordítanak. Vidra Bettyt, a szervezet elnökét Benkő Andrea kérdezte szűkös bevételi forrásaikról.

Szemtelen varjak Győrben?
Ebben az időszakban sok panasz érkezik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez is a varjakkal kapcsolatban. Néhányan úgy vélik: ezek miatt az állatok miatt tűnnek el az énekesmadarak a területekről, ezért nincs csicsergés és ezért nincs madár a kihelyezett etetőkön…. pedig a varjak rendkívül hasznosak a mezőgazdasági szakembereknek, úgyhogy ebben az időszakban a nagyobb számban való megjelenésük nemcsak természetes, hanem hasznos is.

Károsítanak és jönnek a nutriák
Terjedőben van Zala megye nyugati peremén a nutria. A Dél-Amerikában őshonos rágcsálót értékes prémje és húsa miatt telepítették Európába még a 19. század végén. A Balaton-Felvidéki Nemzeti Park munkatársai szerint a nutria elszaporodása azért problémás, mert azokon a területeken, ahol megtelepszik, képes átalakítani az élőhelyet, a természetes vegetációt. A szakemberek hangsúlyozzák: miután nem őshonos, inváziós faj, meg kell tőle szabadulni.

Bozsik rovat – Gyógynövények
Milyen gyógynövényeket használjunk a felső légúti betegségek idején? Lechner Judit kertészmérnök, bio termesztő válaszol.

Közepes évük volt a hazai máktermesztőknek
A tavalyhoz képest idén sokkal jobb évet zárhatnak a magyar máktermelők, bár ez is csak közepes eredményeket hozott. 2021-ben a vetések fele elpusztult, ebben az évben nem volt ilyen mértékű a kiesés. A mák mérsékelt tápanyagigénye miatt a búza hektárköltsége alatt tudja hozni a repce árbevételét, így jelentős extraprofitot ad. Az ipari mák termelés minden évben egyre kisebb, mert Magyarországon megszűnt a mákalkaloidok feldolgozása, ugyanakkor folyamatosan emelkedik az étkezési mák vetésterülete. Hazánk a világ egyik legnagyobb máktermelő országa.

A leginkább rettegett méhbetegség: Hevesben zárlat van miatta
Pusztít a mézelő méhek nyúlós költésrothadása Heves megyében. Öt településen rendelték el a védőkörzetet. A zárlat alá vont területekről tilos kiszállítani a méheket. A méhcsaládokat hatósági állatorvos vagy méhegészségügyi felelős vizsgálja meg a megfigyelési idő augusztus 25-étől számított legalább 60 napja alatt, mégpedig kéthetente. A betegséghordozó méhészetek felderítéséért az öt település önkormányzatának segítenie kell a járványügyi nyomozást.

Vadvédelmi riasztó prizmák kerültek ki Zalában az utakra
Vadriasztó prizmákat helyeztek ki Nagykanizsa környékén a Zalaerdő Zrt. munkatársai néhány hónappal ezelőtt. Az erdőgazdaság a közlekedésbiztonságot szeretné az adott szakaszon javítani. Hogy pontosan mennyire vált be az új rendszer, az csak évek alatt derül ki. Ha pozitívak lesznek a tapasztalatok, akkor tovább területeken helyeznek el ilyen riasztókat.

Faültetés klímaáltozásban – egyre kevesebb fajból válogatnak Szegeden
Szegeden évente több száz facsemetét ültetnek, az ültetésnek így ősszel van itt az ideje. Az éghajlatváltozás a telepítendő fák körét erősen csökkenti.

Erdészdiákok sikere, ismét a soproniak képviselik az országot!
Ismét a soproni Roth Gyula Erdészeti Szakközépiskola diákjai képviselik Magyarországot az Ifjúsági Erdész Eb-n. A Dr. Szepesi László Erdészeti Gépész Országos Emlékversenyen a két soproni csapat megszerezte első és második helyezést is, így a Norvégiában megrendezendő Ifjúsági Erdész Európa Bajnokságon ők képviselik hazánkat!

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – október 25., kedd  5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább