Napközben: Megváltozott testkép, szexualitás, szülés utáni párkapcsolati tanácsok

Az október 24-i adás tartalmából.
 

Ha egy nő türelmetlen vagy ideges, a környezete gyakran viccelődik azzal, hogy biztos megjött neki. A menstruáció sokszor együtt jár a hangulatváltozással, de ugyanolyan gyakori tünet az erős fájdalom is. Ennek okán újabb budapesti kerületi önkormányzat vezette be saját tulajdonában álló cégeinél a menstruációs szabadságot. Ezt az extra, fizetett szabadnapot azok a női dolgozók vehetik igénybe, akik orvosi papírral tudják igazolni, hogy a havi vérzés alatt erős fájdalmakat élnek át. Mi állhat a fájdalmas menstruáció hátterében? Illetve sok nőtől hallani, hogy a koronavírus elleni oltás vagy a fertőzés után felborult a ciklusuk. Van összefüggés? Lehet-e diszkriminatív a menstruációs szabadság?
Megszólalók:
Dr. Fülöp István nőgyógyász
Czuglerné dr. Iványi Judit, munkajogász

Az utóbbi hetekben több kisgyerek kapott levelet, hogy nyilatkozzon a vele kapcsolatos gyermekelhelyezési ügyben. A korábbi gyakorlat szerint csak ritkán, nagyon konfliktusos esetekben hallgattak meg gyerekeket, akkor is csak nagyobbakat. Ez az új bírói gyakorlat egy augusztustól hatályos törvénymódosítás eredménye. Egy uniós irányelv miatt változott a Polgári törvénykönyv vonatkozó szakasza, ez pedig előírja, hogy a gyermekelhelyezési per során „a bíróságnak értesítenie kell az ítélőképessége birtokában lévő gyermeket a nyilatkozattétel lehetőségéről”, azaz lehetőséget kell biztosítani arra, hogy elmondja véleményét az ügyben. Hogyan lehet felkészíteni egy gyermeket a bírósági meghallgatásra? Egyáltalán milyen hatással lesz rá? Mi kellene ahhoz, hogy ha már a felek a válás mellett döntenek, a lehető legjobban tudjanak együttműködni és a legkevésbé sérüljön a gyermek?
Riport: Szépen Válj El Válásközpont
Megszólaló:
Illés Blanka, ügyvéd
Rozmaring Viktória, gyermekpszichológus

Akadálymentesen rovat
Egy százaléknál is alacsonyabb az akadálymentes weboldalak aránya. A Magyarországon üzemelő mintegy 40 ezer weboldal közül mindössze 100 körül van azoknak a honlapoknak a száma, amelyek a legmagasabb, AA közeli akadálymentes minősítést tudják hozni. Tévhit, hogy a web-akadálymentesség csak a látásukban akadályoztatott emberek speciális igénye. Az igazság az, hogy akár egymillió ember is érintett lehet, hiszen a diszgráfiás, diszlexiás és színtévesztő emberek is akadályoztatva vannak az online világban.
Interjú: Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnökével
Megszólaló: Pulay Gellért, az Országos IT Megmérettetés ötletgazdája. A honlapok akadálymentességének fontosságáról, hiszen néhány hónapon belül nálunk is ratifikálják az Európai Akadálymentesítési Törvényt, amely 2025-re komoly elvárásokat fog támasztani sok weboldallal szemben.

Egy gyermek érkezése hatalmas boldogság. Másik oldalról viszont ott van a megnyúlt has, striák, plusz kilók, kialvatlanságtól karikás szem… Szülés után sok nő nehezen barátkozik meg azzal a képpel, ami a tükörben fogadja. Erre ráerősít az is, hogy a média gyakran címlapon hozza, hogy mely híresség milyen gyorsan nyerte vissza szuper alakját a terhesség után. A média negatív hatása, a közvetlen környezet ítélkezése is hozzájárul ahhoz, hogy a frissen szült anyukák nehezen fogadják el megváltozott testüket, amelynek következtében testképzavar, szorongás, depresszió is kialakulhat. Hogyan kerüljünk újra összhangba önmagunkkal? Hogyan öltözködjünk, mit tornásszunk? Továbbá egy gyermek érkezése erősíti a párban a kötődést, de meg is terheli a kapcsolatot, hiszen kevesebb idő jut egymásra. Hogyan őrizhetjük meg az intimitást a kapcsolatunkban?
Riport: Bagyinka Tímea, sport rehabilitációs és rekreációs szakember
Megszólaló:
Szabó Léna stylist – nagyon sok kisgyermekes nő fordul hozzá stílustanácsadás, gardróbfrissítés miatt, sokszor lelket is kell ápolni. Tapasztalatairól mesél, hogy hogyan látják magukat az anyukák.
Andrek Andrea pszichológus, a Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság alelnöke – megváltozott testkép, szexualitás, szülés utáni párkapcsolati tanácsok

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – október 24., hétfő 9:05

Szerkesztő: dr. Varga Viktória

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább