Hajnal-táj: A katasztrófavédelem gyakorlatot tartott, hogy minél többen ismerjék meg a mustgáz veszélyeit

Az október 24-i adás tartalmából.
 

– Sajnos még mindig okoz balesetet a nehezen észlelhető mustgáz a pincékben – a katasztrófavédelem éppen ezért a szüret végéhez és a mustfeldolgozás idejéhez közeledve ismét gyakorlatot tartott, hogy minél többen ismerjék meg a veszélyes, színtelen, szagtalan gáz működését. Évente legalább ötven alkalommal riasztják a tűzoltókat ilyen esetekhez.

– Hangtár
Fiumébe látogatunk a hangtár mai epizódjával. A Monarchia idején Magyarország legnagyobb kikötővárosa volt és egyben a legdrágább is. Őslakói különleges, kevert nyelvet használtak, melyben az olasz, horvát és magyar szavak keveredtek.

A magyar fennhatóság idején lakóinak száma megháromszorozódott.

– Heti néprajz 
Vértanú Szent Dömötör lehetne legalább annyira híres, mint jó ismerőse, Szent György, mégsem ismerik eléggé. Bezzeg a pásztorok tudták, mikor van ez a nap – ekkor volt ugyanis a számadás, a behajtás, az állatokat a legelőről télire beterelték a szállásukra. A juhásznék sütöttek, a juhászok elszámoltak – és mielőtt azt hinnék, utána jött a pihenés vagy a téli álom, a hidegben rengeteg, ekkorra halasztott munka volt faluhelyen. Heti néprajz Harangozó Imre néprajzkutatóval…

– Felszentelték a Szentendrei Skanzenben a nyárádfalui unitárius templomot
2022 májusban adták át a Szentendrei Skanzen Erdély épületegyüttesének első kiállítási egységét, amelynek központi szakrális épülete a romániai Maros megyéből, Nyárádgálfalváról származó unitárius templom. Az unitárius az egyetlen magyar alapítású vallás, amely a 16. századi Erdélyben született meg. A ma is álló nyárádgálfalvi unitárius templomot 1757-ben Szentiványi Zsigmond földbirtokos költségén építették.

– Ahol jó élni – a hagyománytisztelő Csákvár
Csákvár a Vértes lábánál fekvő kisváros, amelynek lakói rendkívül büszkék a hagyományaikra és a kultúrájukra. No és persze arra a közösségre is, amely még mindig oda tud figyelni egymásra.

– Megint színes az Eger patak – vizsgálják
Újra elszíneződött az Eger-patak vize – ezúttal tejszerű szennyezést találtak a patakban. Egyelőre még csak találgatják, mi okozhatta. Egy biztos: nem ez az első eset, hogy szüret idején hol kék, hol bordó színű szennyezést fedeznek fel a városon átívelő patakban. Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság még vizsgálja az ügyet.

– Bozsik rovat: zöld paradicsom
Mérgező-e a zöld paradicsom, vagy el lehet-e tenni télire savanyúságnak? Kérdezi Hallgatónk. Mit tegyünk a megzöldült héjú burgonyával, ehető vagy mérgező? Kérdezi másik Hallgatónk. Dr. Polgár Zsolt burgonyanemesítő, egyetemi tanár válaszol.

– Szent Dömötör napi behajtás – nehéz évük volt a legeltetőknek idén
Megtartották a Szent Dömötör napi behajtási ünnepet és a darufesztivált Hortobágyon. A puszta látványos őszi ünnepén több ezer ember vett részt. Szent Dömötör a pásztorok egyik legismertebb védőszentje az Alföldön, a behajtáshoz, vagy más néven beszoruláshoz kapcsolódott a pásztorok elszámoltatása és bérfizetése is ősszel. Ez az év a legeltetett állatokkal az aszály miatt egyáltalán nem volt egyszerű.

– Kihaló mesterség a pásztorkodás Vajdaságban
Tőlünk délre, Bánátban inkább már csak villanypásztorral találkozhatunk. Üresednek a legelők, pásztorok sincsenek. Pedig a takarmányban szegény időkben – mint amilyen a jelenlegi is – sok hasznot hozhatna az egykor igen megbecsült foglalkozás. A muzslyaiak azt mondják, az állattenyésztés eltűnése immár több évtizedes problémájuk. A Pásztornap megszervezésével most próbálták legalább megőrizni és tovább adni ennek a szakmának az emlékét.

– Mustgáz-gyakorlat: a pince veszélyes üzem!
Mustgáz mérgezés miatt két embert mentettek ki egy pincéből – szerencsére csak gyakorlatot tartott a Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Lassan végéhez közeledik a szüret, egyes helyeken már a mustot érlelik a pincékben. Szüret idején gyakran okoz tragédiát a mustgáz. A színtelen, szagtalan gáz észrevétlenül tölti meg a pincét. Évente legalább ötven alkalommal riasztják mustgázzal kapcsolatos esethez a tűzoltókat, és sokszor már nem lehet segíteni az áldozaton.

– Megnyerte a „borász Oscart” a hazai Szepsy pincészet!
Magyar bor a világ legjobbjai között! A büszkeség teljesen jogos, hiszen a boroknak járó, filmipari hasonlattal, Oscar díjat, sőt, abból mindjárt kettőt is elhozott a firenzei átadóról a hazai Szepsy pincészet. A Golden Vines Awards legjobb európai bortermelője és idősebb Szepsy István a Golden Vines Hall of Fame kategóriát is megnyerte. A mádi pincészet több évszázados család hagyománnyal rendelkezik és – jó bor mellé jó marketing – már Londonban is megtalálhatók a palackjai. A pincészetet most irányító, ifjabb Szepsy Istvánt kérdezzük a világ egyik legelőkelőbb díjáról, amelyet első magyar borászatként nyertek el ebben az évben…

– Zöldség-gyümölcs hős! Győri pedagógus nyerte a díjat
Ez ugyan nem a világ legnagyobb díja, mégis sokat ér, ugyanis a következő díjazott a mostani fiatal generáció szemléletét alakítja. Almakaramell és cukkini-pizza és tantermi kertészet…idén egy győri tanító lett az ország „Zöldség-Gyümölcs Hőse”. Szabó Krisztián, a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola tanítója együtt ültet magokat és palántákat, majd készít egészséges szendvicseket vagy épp nassolni valókat az alsós gyerekekkel. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Friss Csapat díja mellé 100 kiló zöldséget, gyümölcsöt és egy gyümölcsprést, no meg vetőmagot is kaptak.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – október 24., hétfő, 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Forrás: Unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább