Napközben: Az alkoholfogyasztás világszerte több mint 3 millió, Magyarországon pedig 30 ezer ember haláláért felelős évente

Az október 21-i adás tartalmából.
 

Sokan küzdenek a dadogással, a gyerekeknél valamilyen beszédfejlődési rendellenesség vagy érzelmi probléma hatására alakul ki, de akár örökletes is lehet, felnőtt korban viszont valamilyen trauma vagy neurológiai sérülés váltja ki. Már 700 beszédterápia létezik, de vajon gyógyítható-e véglegesen a dadogás, esetleg elmúlhat-e magától is? Kiknek ajánlják a nemsokára megjelenő E-könyvet? Miért fontos a népszámlálás a beszédhibás emberek számára? És a Dadogás elfogadásának nemzetközi napja apropóján arról is beszélünk, hogy milyen a dadogók társadalmi megítélése?

Már lehet jelentkezni az idei Száraz november kampányra! Az alkoholfogyasztás világszerte több mint 3 millió, Magyarországon pedig 30 ezer ember haláláért felelős évente. De mikortól mondható valaki kockázati ivónak vagy már alkoholfüggőnek, és milyen tapasztalatokat szerzett az, aki tavaly egy hónapig száraz tudott maradni? Illetve hol kaphatnak segítséget azok, akik már a nagyivók táborába tartoznak?
A hazai középiskolások 80 százaléka már 15 éves korára kipróbálja az italozást, de vajon hasznosak voltak-e számukra a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Van történeted az alkoholról? című videó pályázatán született kisfilmek, amelyeket középiskolás diákok készítettek kortársaik számára?

Bozsik gazda rovata

Elképesztő a trükkös csalók tárháza, újra visszatértek az úgynevezett unokázós átverések, de találkozhatunk népszámlálással kapcsolatos vagy éppen a Magyar Posta nevében történő próbálkozásokkal, adathalász kísérletekkel, és bizony még utcai rontás levételének ajánlatáról is hallani. Mindezekkel főként a jóhiszemű, idős embereket akarják becsapni és megkárosítani. Praktikus tanácsok Napközben, hogy ne váljunk áldozattá!

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – október 21., péntek 9:05

Szerkesztő: Füredy Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: MTI/EPA/Filip Singer

Olvasson tovább