Minden időben: Varga László teológushallgatóként élte át az 1956-os forradalmat

Az október 19-i adás tartalmából.
 

Élete legmeghatározóbb eseményének tartja 1956. október 23-át Varga László volt dunamelléki főjegyző, egykori kecskeméti lelkész, aki teológushallgatóként élte át a forradalmat. Társaival együtt a 90. zsoltár szavaival indultak útnak aznap, hogy csatlakozzanak a szovjetek ellen tiltakozó tömeghez. Bár békés szimpátiatüntetésnek indult, mégis fegyveres harccá alakult a felvonulás. A forradalomban három társa meghalt, emléküket ma is kopjafa őrzi a budapesti református teológián, a Ráday utca 28. alatt.

Az orgona a 18. század végén jelent meg a magyar református egyházban, templomaink nagy részében máig ezzel kísérik az éneklést. A kis létszámú, szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkező gyülekezetek sokszor nem engedhetik meg maguknak, hogy felújítsák hangszerüket. Pedig legalább a rendszeres karbantartásuk fontos lenne. Dosek Domokos egyházzenésszel, a budahegyvidéki református gyülekezet kántorával beszélgetünk, aki azt a felkérést kapta, hogy térképezze fel az orgonák és harmóniumok állapotát a Szatmári Református Egyházmegyében.

Adásunkban Molnár Miklós, a Budapest-Kálvin Téri Református Egyházközség egykori lelkipásztorának igei gondolatait hallhatják.

Hallgassa meg!

Minden időben – Kossuth Rádió – október 19., szerda, 13:30

Szerkesztő: Fekete Zsuzsa
Műsorvezető: Kojsza Péter

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább