Hajnal-táj: Árva kutyáknak gyűjtöttek a diákok

Az október 18-i adás tartalmából.
 

Kimondottan nehéz időszak a menhelyek életében az ősz. A megszokottnál is több állat, főleg macska érkezik be ilyenkor a városok környékéről, zártkerti részekből, vízpartok nyaralóitól. Állatvédők évek óta hiába kérik az üdülő – és hétvégi házak tulajdonosait, hogy akik csak ideiglenesen gondoskodnának az állatokról, ne etessék őket. Hiába a kérés, nem találnak meghallgatásra. Az emberi felelőtlenség árát szegény állatoknak, no és a menhelyeknek kell megfizetni minden évben.

Árva kutyáknak gyűjtöttek a diákok Szilvásváradon. A helyi általános iskola már hatodik éve szervez gyűjtést az Ózdi ebtelepnek. Idén 300 kg táp gyűlt össze, ami nagy segítség a kutyák mindennapi ellátásában.

Egy idegenhonos és az élővizekben invazívan viselkedő növényfaj, az úszó kagylótutaj egyedei tűntek fel a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének nyugati részén. Ez a gyorsan terjedő, amúgy melegkedvelő, s főleg az akváriumokból ismert növény mind természetvédelmi, mind pedig vízügyi tekintetben károsan hat a környezetre. A teljes szétterjedésüket meggátolandó a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei elkezdték a növények összeggyűjtését a partközelben és a nyíltabb vízfelületeken.

Mintegy 50 százalékkal kevesebb burgonya termett idén Vajdaságban, mint az ezt megelőző években – mondják a termelők. A locsolás ellenére is csak kisebb gumókat tudott kinevelni a növény, és a termés nagyobb része is sérült.
Itthon korábban a nyírségi homokot tartották a burgonya termesztés központjának., a Kisvárda Rózsát, a Babarózsát még ma is emlegetik az idősebb emberek. Ma már holland gumókat termelnek a homokon, többek között Gyulaházán is. Ma már a legnagyobb titka a jó burgonyatermésnek az öntözés.

A kenyér világnapjához kapcsolódóan átadták a 2022-es év gluténmentes kenyere és péksüteménye verseny elismeréseit. Mákos kalács szeletek lett a legjobb péksütemény. Az eseményen azt is bejelentették, hogy a Magyarok Kenyere Alapítvány már gluténmentes liszt gyűjtésébe is kezd.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – október 18., kedd, 5:00

Szerkesztő – műsorvezető: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább