Napközben: Megvesszük, kibontjuk és kidobjuk

Az október 13-i adás tartalmából.
 

A lakásba beszűrődő közlekedés zaját már szinte észre sem vesszük, a háztartási gépek zaja pedig nem zavar bennünket. Legfeljebb ha betont törnek a ház előtt, vagy a szomszéd éppen falat fúr, akkor érezzük, hogy ez már sok. De mennyi a sok? Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke, amely sok problémát okozhat. Napjainkban az unió lakosságának 65 százaléka, a magyar lakosságnak pedig 40 százaléka él és dolgozik az egészséget is károsító 55 decibeles határértéknél nagyobb zajszint mellett, de az „csendes” sem biztos, hogy csendes. Milyen hatással lehet ránk a háttér zaj, hogyan lehet mérni, és lehet-e, s ha igen akkor hogyan lehet csökkenteni?

Sokan évekig tanulnak, és amikor kellene, mégsem tudnak megszólalni. Magyarország az idegennyelv tudás tekintetében európai viszonylatban a lemaradók között van. Pedig ma már nemcsak a fiataloknak, de sok nyelviskola kifejezetten az 50 év felettieknek külön i hirdet nyelvtanfolyamokat. Mi az oka, hogy nem igazán tudunk jelentős változást elérni? Milyen módszerekkel, eszközökkel lehetnek hatékonyabbá tenni az idegen nyelvtanulást? Mit jelent az, hogy egy idegen nyelvvel egy kultúrát is megtanul az ember?

A természet különleges helyszínei a hazai botanikus kertek és arborétumok, amelyek ősszel is különleges arcukat mutatják a látogatók számára. A különleges növénygyűjtemények nemcsak a hazai növényvilág érdekes fajait mutatják be, de sok eseten a világ más pontjain élő és őshonos fajoknak is otthont adnak.

Megvesszük, kibontjuk és kidobjuk. A csomagoló anyagok a vásárlás után az esetek zömében szinte azonnal a hulladékgyűjtőben landolnak. Jó esetben a szelektívben, rosszabb esetben az általános kukában. De hogyan lehet csökkenteni a háztartásokban keletkező csomagolóanyagok mennyiségét? Mit lehet felhasználni másra, és mi az, amit egy kis szervezéssel ugyanolyan formában hasznosítani lehet. Gödöllőn nem olyan régen befőttesüveg cserepont nyílt, ahová bárki beviheti felesleges üvegét, ha pedig szüksége van rá, ingyen el is vihet.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – október 13., csütörtök 9:05

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Gécsek-Tóth Enikő

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább