Hajnal-táj: Lassan aranyáron mérik az őrölt pirospaprikát

Az október 14-i adás tartalmából.
 

– Alig ezren lakják a borsodi Szalonna települést, ahol egy kis pékséget hoztak létre, kenyér bolttal. Az Aggtelek mellett található faluban igény szerint naponta 100-120 kenyeret sütnek, most egy tanfolyamot indítottak a helyi asszonyoknak, akik péksegédek lesznek ha végeznek.

– Botanikus arborétum.

– Az ütemterv szerint halad az ország legnagyobb vízrendezési beruházása, a Civaqua-program első ütemének kivitelezése elérte a 35-ös számú főutat Bodaszőlőnél. A projekt lényege, hogy összekötik Debrecent a Tiszával. Ezzel egy 50 éves álom válik majd valóra, a beruházást várhatóan egy éve múlva adják át.

– Tradíció, hagyomány és gasztronómia, ezek jellemezték a Győr-Moson-Sopron megyei vadászkamara vadásznapját, melyet idén is Göbös-majorban rendeztek meg. Az egész napos rendezvényen trófeamustra, lovaskocsikázás és természetesen a legfinomabb vadételek várták az érdeklődőket.

– 190 órán át tartott a X. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny, ahol 113 csapat mérte össze tudását. Bár az idén nem dőlt meg a tavalyi rekord, de legnagyobbként, egy 26,5 kilogramos ponty most is horogra akadt. A versenyt, a fogási összsúllyal, kicsit több mint 188 kilogrammal, a szepezdi központi strandon horgászó Pötyi Carp Team nyerte.

– Bozsik József gazda válaszol hallgatóink kérdéseire. Hogyan készíthetünk otthon paprikaport? Tíz kiló csöves fűszer paprikából mennyi paprika porra számíthatunk a folyamat végén, és szabad-e beleőrölni paprika magot? – ezt kérdezi Hallgatónk. Dr. Moór Józsefné paprikanemesítő adja meg a szakszerű választ, hiszen nagyon sok mesterfogás van, amelyet célszerű megfontolni. Bele szabad-e darálni a csumát vagy sem? A paprika mag az jót tesz a paprika pornak vagy sem? Hány fokon érdemes szárítani? Hogyan daráljuk le?

– Lassan aranyáron mérik a magyar konyha elmaradhatatlan fűszerét, az őrölt pirospaprikát. Az aszály nagy károkat okozott a termésben, amelynek betakarítása még mindig tart. Az idén 6 ezer ft alatt nem tudjuk megvenni kilóját.

– Az aszály alaposan átírta a gazdálkodók őszi rutinját. Az aratási munkák végével már látszik, hogy a tavalyi évhez képest kevesebb a gabonatermés, és ez sok növénytermesztőnél komoly profit kieséshez vezet, ami meglátszik az őszi vetéseknél.

– Itt a pálinkafőzés ideje. Ilyenkor látszik igazán, hogy milyen volt a gyümölcstermés, mit vitt el a fagy, az aszály. A Hajdúságban gazdagon termett a szilva, a körte, 5 év után először főzetnek barackpálinkát a gazdák, de nincs meggy, cseresznye.

– Folyékony arany: nem is gondolnánk, mi mindenre használható a tejsavó. Bár háromezer éves története van, újkori történelmében eddig inkább csak sajtot vagy joghurtot készítettek belőle, pedig meglepő, milyen egészséges főleg a bőre gyakorolt hatása. Ezt ismerte fel a Bükki Sajtmanufaktúra.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – október 14., péntek, 5:00

Műsorvezető: Gécsek-Tóth Enikő
Szerkesztő: Gyarmati Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: MTI Fotó: Németh György

Videó ajánló

Olvasson tovább