Hajnal-táj: Itt a gombaszezon!

Az október 12-i adás tartalmából.
 

– A Gödöllői-dombság kisvárosába, Kerepes és vidékére látogatunk ma a Hangtár segítségével. A Szárhegy legújabb tanösvényén az is kiderül, hogy ki volt és mit csinált a bozótmíves.

– Fennállásának 35. születésnapját ünnepeli idén a Kecskeméti Arborétum. Területén 1986-ig mezőgazdasági művelés folyt, ez után kezdődtek meg az erdőtelepítési munkálatok. Kezdetben csak néhány fát ültettek el, de mára már 14 tanösvényt lehet végig járni több mint 1000 féle fás szárú növénnyel körbevéve. Ez az arborétum bizonyíték arra, hogy Kecskemét térsége is alkalmas ilyen jellegű kertek létrehozására.

– Sajátos látvány és a környező tájtól eltérő növényzet várja azokat, akik felkeresik a Visegrádi hegységben a Bertényi Miklós Füvészkertet az Apátkúti patak völgyében. Kalauzunk, Koncz Antal kerületvezető erdészként az 1960-as években maga is részt vett e kert létrehozásában

– Portékáikkal és kóstolóval is várták a látogatókat a kert sétaútján az Agostyáni Arborétumban. Sokéves hagyományt követve minden esztendőben terítékre kerülnek itt a természet kincsei, vagyis azok a finomságok és tárgyak, amiket a helyi, környékbeli kézművesek készítenek. Szoros együttműködésben a minket körülvevő környezettel, legyen az az erdő, a rét, a gyümölcsös, vagy éppen az állatvilág.

– Több mint 80 település csatlakozott Vas megyében az Értékek hetéhez. A rendezvénysorozat célja az, hogy a kistelepülések bemutathassák helyi építészeti, természeti, gasztronómia vagy éppen néprajzi értekeit, elsősorban az ott élő fiataloknak, a hagyomány továbbadása céljából. A rendezvények azonban nyitottak mindenki számára, erről egy honlapon is lehet tájékozódni.

– Bozsik József gazda rovata – Jó-e az ezüstkolloid a szilva himlő vírus elleni küzdelemben? Hallgatónk kérdésére egy víruskutató válaszol. A válasz röviden, nem sikeres a védekezésben az ezüstkolloid. A növények világában nincs olyan kémiai vegyület, amely védelmet adna a vírusok ellen, a genetikai adottság viszont kulcsfontosságú. Ugyanis vannak vírus ellenálló fajták, mint amilyen például a Stanley, amely hazánk vezető szilvafajtája. De, vannak olyan magyar tájfajták is, amelyek érdekesek lehetnek nemesítési szempontból. A nemesítők, szerte Európában, sőt szerte a világon, egyre több vírus ellenálló szilvafajtát állítanak elő.

– Esőkerteket alakítottak ki a Heves megyei Kápolnán. A nyári aszály miatt több mélyedést ástak a Macskaárvaház ökoparkjában, amelyet mélyen gyökerező őshonos virágok, cserjék és fűfélék díszítettek. Ez összegyűjti és rövid ideig megtartja a csapadékvizet a lefolyókból, a felhajtókról és a járdákról, lehetővé téve a víz lassú visszaszivárgását a földbe.

– A Horváth virágkertészet Nagykállóban és Nyíregyházán működik. Már érezhető a forgalom növekedése, de csak az egyházi ünnepekhez, illetve a családi eseményekhez kapcsolható virágokat keresik. Ők erre felkészültek, de nem feledkeznek el a gyümölcstermesztőkről sem. A nagy múltú cég nem is gondolkodik a bezáráson, az energia árak emelkedése ellenére sem, sőt már a tavaszi virágok termesztését is tervezik.

– Egész Európában érezteti hatását az energiaár-emelés, mely nem kerüli el a fóliában vagy üvegházakban zöldségtermesztéssel foglalkozó gazdákat sem. A lengyel termelők például átlagosan négyszeres költségekkel számolnak, Belgiumban pedig, várhatóan felére esik vissza a zöldségtermesztés mértéke.

– Itt a gombaszezon! Az idei aszályos év sokat sanyargatta az erdeinket, megsínylették ezt az időjárást a fák, de gombák is alig nőttek. A szeptember végi és október eleji esők azonban életre keltették az erdei talajt – a gombászok legnagyobb örömére. Gazdag a kínálat Nógrád megye innenső és határon túli részén is.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – október 12., szerda, 5:00

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Gyarmati Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Olvasson tovább