Napközben: Közép- és hosszabb távú megoldásokra is szükség lehet az emelkedő rezsiárak miatt

Az október 11-i adás tartalmából.
 

A fejlesztés területén is egyre inkább érzik a vállalatok az akkut IT munkaerőhiányt, legtöbben két éve nem tudják betölteni a meghirdetett pozíciókat. Vannak vállalatok, ahol 50-100 millió forintos kiesést okoztak az IT fejlesztők hiánya miatt elhalasztott projektek. A problémát úgy tűnik, egy módszertani szemléletváltás enyhítheti, egyre több applikáció jelenik meg, amelyek az IT szakemberek munkáját pótolnák. Azonban ehhez is érteni kell alapszinten, így felmerül annak az igénye, hogy az eddigi felhasználók egy picivel többet tudjanak. Kérdés az is, hogy mi lesz a magasan kvalifikált IT szakemberek feladata s hogy tudja követni a képzés a megváltozott piacot.

Közép- és hosszabb távú megoldásokra is szükség lehet az emelkedő rezsiárak miatt, így egy háztartásnak nem csak az aktuális fogyasztását kell lecsökkenteni, optimalizálni a gyakran ismertetett módszerekkel, energiatakarékos lámpákkal stb., hanem elképzelhető az is, hogy az energiafelhasználás rendszerét és a kiépített fogyasztói rendszert érdemes átvizsgáltatni, átterveztetni. Az új, most tervezett házaknál is érdemes már ezeket a szempontokat figyelembe venni, de érdemes lehet szakértőt hívni a már korábban épített házakhoz is. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület ezekkel a kérdésekkel is foglalkozott az előző országos konferenciáján, most a stúdióban osztják meg a tapasztalataikat, a felmerült ötleteket. A riportban pedig a vállalatok hasonló beruházásairól lesz szó, amit adókedvezménnyel is támogat az állam.

Társasház rovat

Bár az elmúlt évben csökkent a száma, de még mindig nagyon magas a császármetszéssel világra jött gyermekek aránya. Elvileg csak indokolt esetben, az egészségügyi kockázatok csökkentése miatt lehet választani, ezzel együtt a világ számos pontján problémát jelent, hogy a ki megteheti, gyakran az “életmódja” miatt dönt mellette. Ezzel azonban a gyermeket egészségügyi kockázatnak teszi ki, mert sokkal magasabb a császárral születettek között a későbbi krónikus betegség. Hogyan fejti ki a hatását az egészségünkre a császárszülés, miként lehetne még inkább a gyermekek szempontjait nézni a születés megtervezésekor.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – október 11., kedd 9:05

Szerkesztő: Herczeg Tibor
Műsorvezető: Horváth Szilárd

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: pexels

Olvasson tovább