Hajnal-táj: Tovább erősödött az agrár-élelmiszeripari kivitel és a behozatal

Az október 10-i adás tartalmából.
 

Idén tovább erősödött az agrár-élelmiszeripari kivitel és a behozatal Magyarország és Kazahsztán között. Az idei év aszályos időjárása tovább erősítette a közös munkát, mert a magyar fogyasztók élelmiszer biztonságának megteremtésében sokat segíthet a közép-ázsiai ország. Hétfőn reggel beszámolunk arról is, hogy hulladékgyűjtő túrát szerveztek a hétvégén a Tiszta Mátráért, elmondjuk, hogy eredeti arcát mutatja majd hamarosan a hortobágyi Kilenclyukú híd környéke és ellátogatunk a miskolci Búza téri piacra is.

– Ahol jó élni sorozatunk – Nyírgyulaj, Nyírbátor szomszédságában található, az M3-s autópálya pedig lüktető életet hozott a község életébe, de ezzel együtt is élhető a település, sőt az itt élők ragaszkodnak hozzá, akár generációkon át. Zsoldos Barnabás járt Nyírgyulajban.
– Hangtár – Mi történik a legyekkel ősszel? A népi megfigyelések tapasztalataiból több magyar szólás-mondás is született, ezeknek ered nyomába a mai Hangtár.
– Füredy Zsolt – Heti Néprajz.
– Pilisy Csenge – Hulladékgyűjtő túrát szerveztek a hétvégén a Tiszta Mátráért. A Kékes Turista Egyesület 20 évvel ezelőtt indított szemétszedő kampányt és a Mátra turistaútjainak karbantartását vállalta el; eredményesen: a kezdetekkor egy konténernyi szemetet szedtek össze, ma már csupán egy utánfutónyit.
– Gyarmati Péter – Hamarosan befejeződik a Hortobágyi Kilenclyukú híd környékének megtisztítása. A híd környékén lévő folyómedret százhúsz méter hosszú szakaszon kotorják ki, legutóbb 50 éve volt ilyen jellegű munka, azóta a nád annyira benőtte a Hortobágy folyó mindkét partját, hogy a víz már csak a híd középső nyílásain folyt át. A Povolny Ferenc tervei alapján épült kőhíd jövőre lesz 190 éves, a hortobágyi önkormányzat ezzel beruházással szeretne tisztelegni az elődök munkája előtt. A beruházás értéke eléri a 25 millió forintot.
– Bozsik József gazda sorozata – Az indián orgona vagyis a selyemmirtusz világa, gyűjteménye, fajtái. Hazánk leggazdagabb indián orgona gyűjteménye, az ELTE Füvészkertjében található, ez a Nemzeti Gyűjtemény. Fontos nemesítési célkitűzés volt a fagytűrés, hiszen mediterrán származású növényről van szó, valamint a lisztharmattal szembeni ellenállóság kinemesítése, vagyis a lisztharmattal szemben toleráns fajták előállítása. Augusztustól a fagyokig folyamatosan virágzik ez a rendkívül impozáns dísznövény.
– Juhász Zsolt – Kazahsztán az a közép-ázsiai ország, amelynek termelői egyre jobban igénylik a jó minőségű, a helyi szélsőséges éghajlati viszonyokhoz jól alkalmazkodó, stabil termésű búzafajtákat és kukoricahibrideket. A magyarországi vetőmagexport pedig jól illeszkedik ehhez az igényhez és már két éve folyamatos az együttműködés a két ország között. Az idei év aszályos időjárása tovább erősítette a közös munkát, mert a magyar fogyasztók élelmiszer biztonságának megteremtésében sokat segíthet a közép-ázsiai ország.
– Tarnóczi László – Krumplit, hagymát, káposztát ezekben a napokban, hetekben tárolják be otthon, a háztartásokban télire. Megéri jó minőségű élelmiszer-alapanyagot vásárolni, olyat ami télálló. A hipermarketek magas zöldség árai miatt, s azért is, mert szívesen vesznek a termelőktől, mostanság megnövekedett a városi piacok forgalma. Csakhogy mára egész Nógrád megyében alig néhány tíz hektárra zsugorodott a burgonya termőterülete, így komoly segítség a háziasszonyoknak az alföldi megyékből érkező hagyma és krumpli.
– Sárközy Júlia – Nemcsak nálunk figyelnek oda egyre alaposabban a háziasszonyok a konyhapénzre. Olaszországban az Istat szeptemberi inflációs adata alapján a zöldségfélék átlagosan 16,7%-kal kerültek többe, mint egy évvel korábban, míg az átlagos élelmiszerkosár esetében 11,5%-os a drágulás. Ilyen mértékű áremelkedést 1983 óta nem figyeltek meg Olaszországban – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács oldalán.
– B. Tóth Erika – A miskolci Búza téri piacon kora reggel nagy a forgalom. Sokan csak nézelődnek, végig mennek a sorok között, keresik a legjobb ajánlatott. Érdemes odafigyelni, mert több száz forintos árkülönbség és minőségi különbség is lehet egy-egy termék esetében.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – október 10., hétfő, 5:00

Műsorvezető: Balog Tamás
Szerkesztő: Gyarmati Péter

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább