Szombat reggel: Harminc éves az Angster Orgonaépítő Manufaktúra

Az október 8-i adás tartalmából.
 

Látványrestaurátor műhely nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban, amellyel a múzeum betekintést enged a Seuso-tál restaurálásának apró mozzanataiba. Az intézményben felállított speciális műterem kialakításával a látogatók a kiállítótérben élőben tekinthetik meg a helyreállítás mozzanatait.

Harminc éves az Angster Orgonaépítő Manufaktúra, Magyarország legnagyobb és Európa egyik legnagyobb orgonaépítő vállalkozása. A héten szentelték fel legújabb orgonájukat, ami a Makovecz templomba készült.

Néhány hete számoltunk be a Szombat reggelben arról, hogy a lant is bekerült a hivatalosan tanítható hangszerek közé. Azóta felgyorsultak az események ugyanis a héten bejelentették: megkezdődhet a lanttanárok egyetemi képzése is.

Tudománytörténeti jelentőségű kísérletet végeztek a győri Széchenyi István Egyetem Rádióamatőr Klubjának tagjai, akik azt a célt tűzték ki, , hogy minél messzebb élő rádióamatőrökkel vegyék fel a kapcsolatot rádióhullámok segítségével. A hallgatók legutóbb nem arra vállalkoztak, hogy távoli országokat a Holdon keresztül érjenek el.

Átadták az első vidéki robotsebészeti eszközt a pécsi klinikán . A géppel a héten már műtöttek is epekövet távolítottak el egy betegből. Az orvosképzést is szolgáló robot lehetővé teszi, hogy különböző oktatóprogramokkal, beteg jelenléte nélkül sajátítsák el az orvosok és az asszisztensek a biztonságos műtétek majdani elvégzéséhez szükséges technikai tudást.

„Csalások, hamisítások, félrevezetések és lelepleződések Vasvármegyében” ez a témája az idei Vas megyei levéltári nap rendezvénysorozatának. A levéltárosok zárt tudományos világa ilyenkor megpróbálja a közönségnek „érdekesebb arcát is megmutatni ezért a különleges témaválasztás.

Kiosztották a Magyar Formatervezési Díjakat a Budapest Design Hét alkalmából.

Európa Futás Sopronban.

Túrázzunk: Fogarasi – havasok

Október második szombatja a Kéktúrázás napja. Több ezer túrázó egy időben járja be az Országos Kékkört.

Megújul és a mai elvárásoknak megfelelően interaktív elemekkel bővül az ország egyetlen pipamúzeuma Ibafán.

Isztambulban járt a Magyar Tűzoltó Szövetség küldöttsége hogy megkoszorúzza a magyar és az oszmán tűzoltóság megalapítója, Széchényi Ödön sírját. A gróf máig nagy tiszteletnek örvend Törökországban, az Isztambuli Tűzoltó Múzeumban a tárgyi emlékek mellett emléktábla és festmény is őrzi emlékét.

A Magyar Klipszeme és a Petőfi Kulturális Ügynökség által kiírt könnyűzenei pályázat eredményhirdetése. A zsűri tíz kategóriában díjazta a nevezett 644 alkotás legjobbjait

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – október 8., szombat,  6:00

Szerkesztő – műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Borítókép: MTI/Mohai Balázs

Olvasson tovább