Határok nélkül: Teleki Sámuelre emlékeztek Marosvásárhelyen

Az október 8-i adás tartalmából.
 

Asszonysorsok Lovas Ildikótól Szabadkáról, Thurzó Zoltán zongorajáték-rekordja Nagyváradról és a Teleki-emlékévet záró előadás Marosvásárhelyről – a többi között ezekkel a témákkal várja hallgatóit szombati adásában a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsora.

“Teleki Sámuel Párizsa” címmel tartott előadást Egyed Emese költő, irodalomtörténész, egyetemi tanár a Teleki-emlékévet záró marosvásárhelyi konferencián. A Teleki Téka alapítója 1759 és 1763 között bejárta Európa jelentős egyetemi városait. Tanulmányútja fontos állomása volt Párizs, ahol megismerkedett a korszak legfrissebb tudományos eredményeivel, a kor ismert tudósaival, kapcsolatokat alakított ki, könyveket, folyóiratokat gyűjtött. Egyed Emesével Erdei Edit Zsuzsánna beszélgetett.
Az informatika és a kultúra fogalmai nem egészen fedik egymást, de jól megférnek egymással. A kultúrára szükség van ahhoz, hogy magyar közösségünk megmaradjon. És át is kell tudni adni azt a fiataloknak – vallja a felvidéki Zsigárdon élő Jónás Péter, aki ezzel a vállalással készül az október végi összevont helyhatósági és megyei választásokra. Haják Szabó Mária beszélgetett vele.
Dunajszky Géza felvidéki írónak és matematikatanárnak 1959-től jelentek meg írásai a felvidéki magyar sajtóban. Nyugdíjazása óta megszállottan kutatja a második világháború után történt kivégzések okát. A Felszántott tömegsírok című több kiadásban megjelent könyvében részletesen ír a borzalmakról. Tanúkat talált, akik elmesélik a kollektív büntetések részleteit. Dunajszky Gézával Miskolcon, a Felvidék házban tartott előadása után beszélgetett B. Tóth Erika.
Lovas Ildikó szabadkai író munkásságát a legrövidebben talán úgy lehetne jellemezni, hogy műveiben általában az asszonysorsok fonódnak össze Szabadkával. Nagy hatással volt rá a szintén szabadkai Csáth Géza munkássága. Lovas Ildikó két regényéből színdarab is készült. Számos díjat kapott, Magyarországon például József Attila-díjat, a Vajdaságban pedig legutóbb a Herceg János-díjjal méltatták. Idén a Kanizsai Írótábor kiemelt vendége volt. Itt beszélgetett vele Németh Ernő.
Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész megdöntötte a leghosszabb egyéni zongorajátszás világrekordját, így a jelenlegi rekord 127 óra 8 perc 37 másodperc. A nagyváradi zongoristának közel hat nap alatt 130 órát sikerült játszania. A Guinness rekord elismertetése folyamatban van, a zenész és csapata várja rekordja hivatalos megerősítését. A művész különleges helyszínen tett korábbi rekordkísérletéről Ionescu Nikolettnek árult el részleteket.

Határok nélkül – Kossuth Rádió – október 8., szombat, 18:01

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább