Kalendárium: A 24. Hárfafesztivált tartják a Gödöllői Királyi Kastélyban

A október 6-i adás tartalmából.
 

– Négy nő, négy rendkívüli egyéniség, négy életút. Petőfi Sándor felesége Szendrey Júlia, Batthyány Lajos gróf felesége Zichy Antónia grófnő, Kossuth Lajos felesége Meszlényi Terézia és Széchenyi István felesége Seilern Crescence grófnő. Miben rejlik különlegességük? Miben sikerült maradandót alkotniuk? Hogyan alakult életük a szabadságharc bukását követően? Kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban.

– Az Újszínház már próbálják a Kőszívű ember fiait. Jókai Mór legnépszerűbb regénye a legmagasztosabb emberi értékeket méltatja: becsület, hazaszeretet, önfeláldozás. A történet a negyvennyolcas magyar szabadságharc előtti napokban kezdődik, a konzervatív nézeteket valló családfő, halálával. Baradlay Kázmér végrendeletében a változatlanságot óhajtotta, ám a forrongó világ akkor már megállíthatatlanul száguldott az új és szép eszmék felé.

– A 24. Hárfafesztivált tartják a Gödöllői Királyi Kastélyban. Idén összesen 6 koncertnek lehet részese a közönség: Sasha Boldachec, Polónyi Ágnes, Vigh Andrea és Farkas Mira játszik majd a szívek húrjain, a fiatal tehetségek produkcióját pedig ingyenesen hallgathatják meg a hárfa szerelmesei. Ma este Vígh Andrea koncertje lesz.

– 70 éves az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár. 1952-ben a megyei könyvtárak megalapításával elindult annak a könyvtári hálózatnak a kiépítése, amely mára a közkönyvtári szolgáltatások alapját jelenti. Az egri bibliotéka az Országos Könyvtári Napokon több programot szervez erre a különleges évfordulóra.

– Balatonakali az Árpád-korban a fehérvári uradalomhoz tartozott, mint Dörgicse része. Szent István király a Szent Korona és a koronázási jelvények őrizetét a fehérvári őrkanonokokra bízta, akik ezen szolgálataikért hatalmas birtokokat kaptak, ezek között volt a falu is. Akali a török hódoltság alatt elpusztult, kétszáz évig lakatlan maradt. 1807-ben I. Ferenc a piarista rendnek adományozta a területet, a rend telepítette be újból. Az 1945-ös földosztásig a piaristák tulajdona volt. Az egyutcás hétszáz lelket számláló falucska mára üdülőfaluvá fejlődött.

Hír:

– Adásunkkal egyidőben tartja a Nemzeti Örökség Intézete és a Madách Színház Kazinczy Lajos honvédezredes, a tizenötödik aradi vértanú emlékhelyének avatóünnepségét a Fiumei Úti Sírkertben.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth Rádió – október 6., csütörtök, 15:32

Szerkesztő: Horváth Katalin

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább