Szombat reggel: 15 éves a Nemzeti Vágta

Az október 1-i adás tartalmából.
 

– 15 éves a Nemzeti Vágta. Az évforduló alkalmából idén a múltidézés, a 15 év legszebb pillanatainak felelevenítése mellett, a jövő lovas generációjáé lesz a főszerep a vágta döntőjén.

– Csupó Gábor világhírű animációs filmes kalandokkal és kihívásokkal teli életútjáról szól: A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című életrajzi kötet, amelyet a héten mutattak be a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen az alkotó 70. születésnapja alkalmából.

– Rangos, az összmagyarság értékeit megbecsülő elismerés a Magyar Örökség-díj, amelynek új kitüntetettjeit néhány napja köszöntötték a Tudományos Akadémia dísztermében. Ezúttal hat új név került be a Magyar Örökség Aranykönyvébe.

– Október elseje az idősek világnapja. Ebből az alkalomból szombaton országszerte különféle programokkal köszöntik az idős embereket. Egészséges Városért Alapítvány ebből az alkalomból mutatta be kiadványát, mely minden olyan fontos információt tartalmaz amire ebben a korban szükség lehet.

– Túrázzunk. Kalandozások az Inkák földjén.

– Szombaton és vasárnap zárul idei vizitúra szezon a Dráván és a Fekete vízen. Idén is a vízi programok voltak a legnépszerűbbek a Nemezeti Parkban.

– Gyula térségében várja az érdeklődőket a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében rendezvény, mely vasárnap már a határon túl, Nagyvárad közelében, Püspökfürdőn, a „csodabogyós” erdőben várja az érdeklődőket. A népszerű programsorozatnak ez az idei utolsó rendezvénye.

– A rendkívüli helyzetek kezelése az egészségügyben a központi témája ama kezdődő Nemzetközi Sürgősségi Napoknak. A kétnapos konferenciához kapcsolódóan első alkalommal rendezik meg a mentőtiszthallgatók országos versenyét.

– Jó szerepletek a magyar tanulók a múlt héten megrendezett Európai Diák Junior Informatikai Diákolimpián. A megmérettetésen a világ harminc országából vettek részt tizenöt év alatti versenyzők . A Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával felkészített magyar diákolimpikonok készültek két ezüstérmet és öt bronzérmet szereztek.

– Október elseje a Verbunk napja. A Szellemi Kulturális Örökség Jegyzékébe bekerült verbunk népszerűsítésére, ma itthon és a határontúli városokban a közönséget bevonva, a táncos verbuválást megelevenítve mutatják be bemutatni a Kárpát-medence gazdag és sokszínű verbunkhagyományát.

– A Giandujás-almás sütemény lett idén Budapest desszertje, ami a pénteken kezdődött „Az Édes Napok Budapest” csokoládéünnepen lehet majd elsőként megkóstolni.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – október 1., szombat,  6:00

Szerkesztő – műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább