József és testvérei - 30 év után találta meg családját a szociális otthonban élő férfi

Újabb mesébe illő családi történetet tárt fel a Kossuth Rádió népszerű műsora, a Családok, történetek.

A 38 éves József úgy nőtt fel, hogy soha nem ismerte a családját. Koraszülöttként született, fejlődése testvéreitől merőben alulmaradt, ezért otthonba adta édesanyja. Felnőttkorában kezdeményezte felvételét Szabadszállásra, a Strázsa Kéglibe, ahol különböző fogyatékossággal élő, de magukat valamelyest ellátni tudó fiatalok élnek. Az új közösségben József előmerészkedett régi vágyával, a szociális szövetkezet elnöke pedig készségesen segített neki rokonai megtalálásában.

„Megvolt a település, az utca neve és a házszám, ahonnan József származik, illetve a családi vezetéknév, így volt kiindulópont. Tulajdonképpen két telefonhívással sikerült az egyik testvéréhez eljutnom. Sajnálom, hogy korábban nem kapott ilyen segítséget az intézménytől, ahol élt, mert a nővére meghatódva és nyitottan fogadta a megkeresést” – kezdte a Kossuth Rádió műsorában Némethné Horváth Beáta, akinek közbenjárásával harminc év után egyesülhetett újra a család. József nővére még a telefonhívás napján útnak indult testvéréhez, mert úgy érezte, egy pillanatot sem szeretne tovább vesztegetni.

„Hatalmas űr volt bennem, hogy van egy testvérem, akit nem ismerek. Az első éveket nem velünk töltötte, mert nagyon korán és kis súllyal született, így négyéves koráig egy korai fejlesztő intézetben volt. Hétéves voltam, amikor a családunk része lett. Nem tudott beszélni, menni vagy egyedül enni. Édesanyánknak alkoholproblémái voltak, ezért még az ép testvéreim nevelésére sem volt teljesen alkalmas, felkészületlenül érte a helyzet, így ismét elkerült tőlünk József” – vallotta be a család legidősebb lánytestvére, aki korábban megpróbált már öccse nyomára lelni, de sosem sikerült. A nővér hozzátette, körülményeik ellenére mindannyian értékes, becsületes emberek lettek, talán pont ezért, mert nem akarták követni a rossz mintát.

József harminc évet várt arra, hogy megismerhesse rokonságát, de maga sem gondolta, milyen népes családba érkezik: öt testvérének összesen 11 gyermeke van. A legnagyobb meglepetés számukra, hogy bár nem együtt nőttek fel, sok testvérével van hasonló tulajdonságuk, jellemvonásuk.

A Családok, történetek teljes adása már elérhető a Kossuth Rádió Médiaklikk-oldalán, amelyben további szívszorító emberei történeteket ismerhetnek meg a hallgatók.

Családok, történetek – minden vasárnap, 14:05-től a Kossuth Rádión!

Videó ajánló

Olvasson tovább