Hajnal-táj: Laskagomba, a hazai "superfood"

A szeptember 30-i adás tartalmából.
 

– Lehetne akár hazai „superfood”-nak is hívni, hiszen kalóriában szegény, fehérjében és vízben gazdag, hogy a többi kiváló tulajdonságát már ne is említsük. Ráadásul, termelésének európai módszertani alapjait itt, Magyarországon rakták le. Népszerű lett, azután szinte elfelejtették, sokkal több csiperkét ettünk. Itt az idő, „Nyomd a gombát!” – mondja a kampány, amely a magyar laskagombát igyekszik népszerűsíteni.

– Holnap (szombaton) lesz a Magyar Verbunk napja!
A verbunk az egyik legjellegzetesebb magyar férfitáncunk, mely a verbuválás szóból ered. Számos fajtája van, tájegységektől függően. A tavalyi első alkalom után holnap rendezik meg újra a verbunk napját Budapest, Nyíregyháza, Székelyudvarhely, Zselíz és Szombathely településeken. Utóbbin Nyugat-Magyarország hagyományőrzői táncosai gyűlnek össze, hogy megmutassák és megtanítsák a csak itt élő hagyományt, a körverbunkot.

– Brassói kézműves sört gyártanak
1893-ban indult be a sörgyártás Brassóban. Az akkori Czell-testvérek egészen az államosításig vezették a gyárat. A leszármazottak azonban ma már Németországban élnek. Az elmúlt időben viszont éppen magyar fiatalok gondolták úgy, jó lenne az egykori hagyományt feléleszteni. Az egykori brassói sör receptje a világhálón is megtalálható, így a kiinduló pont adott, de a végtermék mégis más, mint 100 évvel ezelőtt. Tóth Lórándot Veres Emese-Gyöngyvér kérdezte.

– HANGTÁR Gödöllői dombság
az Északi-középhegység legdélebbi nyúlványa a Gödöllői-dombság. Jellegzetes fafajtája a tölgy, talajtakarójából a löszgyep.

–  Kilátó Zselic
A Zengőn lévő nagyon népszerű kilátó után egy újabb építése kezdődik meg a napokban a Zselic legmagasabb pontján. A kilenc szintes huszonöt méter magas építmény a Országos Kéktúra útvonala mentén a Hollófészek magaslaton kerül felállításra közel kétszáz millió forintból a megyei és az ibafai önkormányazt összefogásával. E mellett megújul az országban egyedülállónak számító ibafai pipamúzeum is.

– Miskolci tourinform díj
A Miskolci Turinform Iroda az ország egyik legjobb turinform irodája lett, a Turisztikai Ügynökség mintegy 200 szabályának megfelelt. (az ügynökség folyamatsan monitorozza az irodákat.) a miskolciak nagyon büszkék az eredményre,, müködtetnek egy ” Miskolc boltot” is, ahol a betérő turista ajándéktárgyat vásárolhat,és eligazitást is kaphat.BTE az irodában járt.

– Halas rendőrversenyen lettünk ezüstérmesek
Jól szerepeltek a hazai csapatok a 33. Rendőr-Horgász –Európa bajnokságon. Az angolok nemzeti csapata vitte el az aranyérmet, a hazaiak másodikak lettek regionális csapatunk viszont arany éremmel zárta a versenyt.. A szegedi Maty-éren egy hete megrendezett bajnokságon Nagy Margit először a regionális csapat győzteseivel Pelyák Istvánnal,. Békéscsaba Békés Megyei Rendőrfőkapitányság , illetve Ferencz gyulával, a Bács Kiskun Megyei rendőrfőkapitányság főnyomozójával beszélgetett . A versenyzők szerint az időjárás tökéletes volt

– Ázsiai márványos poloska, zöld bogyómászó poloska, vándorpoloska. Zsigó György növényorvos sorozata. Az elmúlt héten alapvetően a vándorpoloska kártételét mutattuk be az aktuális növényvédelmi sorozatban. Most az ázsiai márványos poloskákról lesz elsősorban szó és a zöld bogyómászó poloskáról. Az ázsiai márványos poloskák külföldről érkeztek hazánkba, és óriási károkat okoznak szerte a nagyvilágban, ahol elszaporodtak. Hatalmas birodalom a poloskák világa. Az ázsiai márványos poloska őshazája Kína, Japán, illetve a Koreai félsziget. A globalizációnak köszönhetően mára az egész világon elterjedt mezőgazdaságilag jelentős kártevő. Ma a világ azon részén, ahol korszerű mezőgazdaságot folytatnak, ott jelen van. Jelen ismereteink szerint az egyetlen olyan ország, ahol fejlett a mezőgazdaság, de még nem jelent meg az Új-Zéland. Ennek az az oka, hogy a szigetországnak a világon az egyik legszigorúbb a Növényvédelmi hatósága. A drogkereső kutyák analógiáján elindulva, kimondottan poloska kereső kutyákat képeztek ki. Ha egy hajó szállítmányon akár egy darabot is találnak, akkor képesek visszafordítani a hajót. Hazánkban 2013-ban írták le először a jelenlétét.

– Dió Tündi Lengyeltóti – a legnagyobb hazai ültetvényen közepes a termés
Közepes terméssel számolnak Közép-Európa legnagyobb dióültetvényén Lengyeltótiban. A Somogy megyei település mellett lévő 200 hektáros ültetvényen augusztus vége óta folyik a betakarítás, amit az eső részben megnehezít. A termés egy részét Ausztriába értékesítik, a maradék hazai áruházláncokba kerül. Varga Tünde a Juglans Hungária Kft.ügyvezetőjét, Cziráki Imrét kérdezte…

– gomba Bartha „Nyomd a gombát!” kampány, a hazai termesztésű laskagombával
A magyarok többsége a csiperkén és a vargányán túl nem kísérletezik a konyhában az ehető gombafajtákkal, pedig a például a laskagomba kifejezetten ízletes és könnyen elkészíthető alapanyag. Tegnap mutatták be a Terítéken a gomba címmel indult kampányt. Hiszen nem csak ízletes, de fenntartható is ez az élelmiszerünk.

– Gárodnyi Klímaexpo kezdődik pénteken, immár másodszor
Mától vasárnapig várja az érdeklődőket a II Győri KlímaExpo a város Olimpiai Sportparkjában. Idén a zöld kiállításon a kiemelt témák között szerepel az energiahatékonyság és a körforgásos gazdálkodás. A szervezők – a szakemberek mellett -külön figyelmet fordítottak a gyerekek és a fiatalok megszólítására is, akikhez pl. egy színházi előadással igyekeznek közelebb hozni a környezettudatosságot. A program részletei.

– Kutatók éjszakája – ünnepel a bioszakma is a hétvégén
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet is készül programmal a mai Kutatók éjszakájára. Az egykori Selyemgombolyítóban található irodáikban számos izgalmas programmal várják az érdeklődőket: készíthetünk magkeveréket, vagy éppen mikroszkóppal leshetünk be a komposztlakók titkos életébe. Az Intézet munkatársai mindezzel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy mennyire fontos, hogy a jövőben fenntartható módon termelt, egészséges élelmiszer kerüljön az asztalukra. Forrai Mária összeállítása.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – szeptember 30., péntek, 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Kecskemét, 2003. április 22. Az EU piacaira szállító Pilze-Nagy kft. telepén laskagomba alapanyag gyártó üzem kezdte meg működését. A közel félezer négyzetméteres üzem 300 millió forintos beruházásból valósult meg. A laskagomba termesztéséhez szükséges alapanyagból, amely lényegében gombacsírával beoltott hőkezelt szalma, évente 1200 tonnát tudnak előállítani, amelynek 70 százalékát saját termesztőházaikban hasznosítják, a többit pedig a cég által integrált termesztőknek értékesítik. A képen: laskagomba a cég által előállított szalmabálákon. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Videó ajánló

Olvasson tovább