Hajnal-táj: Krumpli helyett vethetünk édesburgonyát?

A szeptember 29-i adás tartalmából.
 

Termelői piacra megyünk Nagytarcsára, a polgármesteri hivatal parkolójában kínálják portékáikat az őstermelők. Az őslakosok egykor megtermelték a szükséges élelmiszert, de a az elmúlt tíz évben betelepülőkkel gyarapodott a lakosság, akiknek igénye volt a jó minőségű, házi élelmiszer. A piac aktív közösségi térként is működik.

Biogazdaságot avattak Háromszéken
Gelence nemcsak a Szent László-legenda freskóival díszített templomáról híres. Ma már biogazdaságból is példát mutat, és ezt már a falu bejáratánál tábla is jelzi. Veres Emese-Gyöngyvér Mátyus Enikőt, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetségének (ASIMCOV) projektmenedzsereét kérdezte minderről.

Klímabarát városok bejelentés

Hatvanban átadták a második okoszebrát!
Okoszebrát adtak át Hatvanban. Ez a második intelligens átkelőhely a városban. Az ipari parkban több ezren használják az átkelőt, néhány évvel ezelőtt történt is halálos gázolás. Az úttestbe épített LED-es villogó világítás figyelemfelhívó, s általa láthatóbbá válnak az áthaladó gyalogosok is a járművezetők számára.

Új, személyre szabott diagnosztikát fejlesztenek véradókkal Miskolcon
A H4H (Health for Hungary – Hungary for Health) projekt egy világszinvonalú kutatási program, amelynek célja egy új, személyre szabott infravörös lézer alapú diagnosztikai eszköz kifejlesztése mindannyiunk egészségesebb jövője érdekében. Az új diagnosztikai eljárás hozzájárulhat a személyre szabott orvoslás további fejlődéséhez, a kialakulóban lévő betegségeknek még a tünetek megjelenése előtti kiszűréséhez. Ehhez a programhoz keresnek szerte az országban pácienseket, akik vállalják hogy meghatározott időközönként elmennek vérvételre, amiért anyagi juttatás is jár. (3000 ft/alkalom)

Kerti kincsek – must
Szőlő, must, szőlőlé. Kerti kincsek bemutatása a következő generációnak. Papp József és felesége Papp Józsefné, kertbarátok hozták a fehérborszőlőt, amelyet ledaráltak, kipréseltek, és mustot készítettek a gyermekeknek. A 17. kerületi kertbarátok, András Károly kertészmérnök vezetésével, aki a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke is, fontosnak tartják, hogy a következő generáció, ifjú tagjaival is megismertessék és megszerettessék a kertben lévő „kincseket”. Évről-évre szerveznek olyan találkozókat, amikor például a óvódásoknak mutatják be ezeket az értékeket. A gyermekkor sohasem múlik el, ezt mondják a lélektan szakértői, és nem mindegy, hogy gyermekeink, unokáink milyen példákat látnak, például a kertben, illetve a kertészettel összefüggésben, amely példák, életre szólóak is lehetnek.

Fiatal gazda az állatkertben
Decsi-Velecz Veronika budapesti gyerekek ezreinek az egyetlen kapcsolata a tanyasi világgal. A Fővárosi Állat- és Növénykert gondozója néha a szülőknek is kultúrsokkot okoz, de elmondása szerint az a legfontosabb, hogy egy gyermek is megtanulja: az állat nem ember, de tiszteletet érdemel.

Két generáció az Ipolynál gazdálkodik
A dimbes-dombos Nógrádban a Szécsényi-medence az Ipoly áldásos hatásának köszönhetően viszonylag több csapadékot kap, így az idei aszály valamivel kisebb mértékben sújtotta az itt gazdálkodókat. Igaz, a természet más csapást is tud mérni a földekre és a terményekre, de azzal is meg kell küzdeni, hogy lesz-e aki folytassa azt, amit a felmenői megteremtettek. Mosó Ottó szerencsés, mert fia „övig” beleálltak a munkába.

Már zajlik a betakarítás az édesburgonya ültetvényen Somogyban
A nyári meleg aszályos idő miatt a szokottnál később kezdődött a betakarítás az ország legnagyobb édesburgonya ültetvényén. A somogy megyei Berzencén a napokban kezdték el kiszedni a batátát. A Kovács család tíz éve foglalkozik biotermesztéssel. Míg a kezdetekkor el kellett magyarázni a vevőknek, hogy tulajdonképpen mi is ez a növény, mára ez megváltozott, érezni, hogy egyre nagyobb az igény a hagyományos krumpli köret alternatívájára, az édesburgonyára. Kovács Jánossal és fiával Andrással Varga Tünde beszélgetett.

Krumpli helyett vethetünk édesburgonyát? Sok a lehetőség a növényben
Egyre többen veszik az édesburgonyát, a hazai termelők mégis nehéz helyzetben vannak, hisz a batáta szabályozatlan, ritkán vizsgált terület. Nem véletlen, hogy a termelők nagy része a bio módszerekkel kísérletezik, nincs ugyanis megfelelő és alkalmas vegyszer. Pedig a trópusi növény jól alkalmazkodna a hazai, változó klímához, sokkal inkább, mint a hagyományos burgonya. De valóban egészségesebb, mint a hagyományos krumpli? Kulik Bence információi.

A hagyományos betakarítás: kukorica-törő versenyt rendeztek Vajdaságban
A kukoricatörés, valamint fosztás szigorú régi hagyományait figyelembe véve tartottak kukoricatörő versenyt a vajdasági Törökfaluban. A tradicionális betakarítási ünnepség 11 éve nagy népszerűségnek örvend a faluban, ahová Vajdaság egész területéről érkeztek csapatok, hogy idén is megmérettessék ügyességüket.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – szeptember 29., csütörtök, 5:00

Szerkesztő: Bicsák Eszter

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: Pexels

Videó ajánló

Olvasson tovább