A Buckingham-palotából kapott levelet Sebestyén Márta

A Szent István dalt énekelte a brit királyi család tagjainak Sebestyén Márta. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes a Kossuth Rádióban mesélt részletesen erről a pillanatról, és elmondta, mi állt a Károly – akkor még – hercegtől kapott levélben.

Sebestyén Márta azon kevesek közé tartozik, aki által megismerhette a magyar népzene gyöngyszemeit a japán császár, a spanyol király és a nemrég elhunyt II. Erzsébet királynő is. „Göncz Árpád utolsó elnöki látogatásán énekeltem az angol királyi család előtt. Károly herceg titkára, aki mellettem ült, azt javasolta nekem, hogy Károlyra nézzek éneklés közben. A királynő úgy nőtt fel, hogy az ő arcán nem tükröződik érzelem, de a hercegnek tetszik majd” – idézte vissza a pillanatot Sebestyén Márta a Kossuth Rádió műsorában.

 

„Egy moldvai Szent István-dicséretet énekeltem és előtte elmondtam, hogy most egy nagy királyról énekelek egy nagy uralkodónak. Az előadás után Károly herceg a vendégek között utat törve oda jött hozzám és érdeklődött, hol hallgathatna még több ilyen dalt. Mondtam, hogy szívesen küldök lemezeket. Bár azt hittem, ez egy udvarias gesztus részéről, később kiderült, hogy nem. A nagykövet ugyanis felhívott, hogy komolyan várja a lemezeket” – mesélte Az este – házigazda című műsorban Eredics Gábor, a Dankó Rádió csatornaigazgatójának vendégeként a művész, aki ezután egy válogatott lemezekből álló csomagot küldetett Londonba.

 

„Tíz nap múlva érkezett a válasz, jött a Royal Mail a Buckingham-palotából. A levélben Károly herceg megköszönte az ajándékot és aláhúzta, mekkora tisztelője Magyarország történelmének és hagyományos zenéjének” –  idézte fel a műsorban Sebestyén Márta.

 

A Kossuth Rádió Az este című műsorában Eredics Gábor hosszabb, háromrészes beszélgetést készített a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett művésszel, aki gyerekkoráról is sokat mesélt. Többek között felidézte Csempeszkopácson töltött nyarait, szeretett nagymamája alakját, aki aggódott unokája soványsága miatt és elmesélte, miért volt fontos számára, hogy “pentaton telefonszáma” legyen.  Az interjúból megtudható az is, hogyan lett a táncházmozgalom kezdetén a Sebő együttes szólistájából az István, a király Rékája, a Deep Forest Martha’s Song című dalát előadó énekes.

 

A teljes beszélgetés a műsor Médiaklikk-oldalán hallgatható újra!

 

Az este – házigazda  –  hétköznap 19:05-től a Kossuth Rádió műsorán!

Videó ajánló

Olvasson tovább