Napközben: Az általános iskolások 68,9 százaléka volt már online zaklatás áldozata

A szeptember 27-i adás tartalmából.
 

Az első blokk a társadalmi szerepvállalásról szól, három kezdeményezést is megmutatunk.
Önként jöttem.. a címe a a Családbarát központ kampányának, melynek keretében olyan önkéntes munkásokat díjaznak, akik az élet valamely területén önzetlenül segítenek másokat. Erre szeretnénk felhívni a figyelmet egy 6-7 perces telefononterjúval. Tel: Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője

Fogyatékkal élők és egészséges sportolók versenyeznek együtt a Fóti Lovasterápiás Központban a hétvégén, erről beszélgetünk a Magyar Lovasterápia Szövetség vezetőjével, Bozori Gabriellával

Egyre inkább előtérbe kerül az egészséges életmód, ezen belül is az egészséges ételek. A Kor Kontroll Társaság minden évben versenyt hirdet egészséges ételek receptjéből, majd megsosztja ezeket mindenkivel. A kezdeményezés alapítójával Csicsor Jánossal és a verseny győztesével, Bellai Krisztivel beszélgetünk..

Általánosságban elmondható, hogy amit egyszer feltöltenek az internetre, az ott is marad (például a sértő képek, videók). A sértő tartalmakkal találkozva az áldozat pedig újból és újból átéli az online zaklatást. Az online kommunikáció során gyakran nincs idő átgondolni a történteket, illetve az áldozatnak nincs ideje kilépni a bántalmazó helyzetből. Egy 2020-ban publikált hazai kutatás alapján az általános iskolások 68,9 százaléka, illetve a középiskolások 72,4 százaléka volt már online zaklatás áldozata. Az NMHH kutatói egy vadonatúj elemzéssel készültek el s erre épül egy támogató rendszer. A kutatóikkal beszélgetünk a stúdióban, dr. Mayer Endre, főosztályvezető-helyettes, NMHH Gyermekvédelmi Főosztály és Varga Árpád, az NMHH Gyermekvédelmi Főosztályának elemzője, illetve lesz egy élő bejelentkezés Edvi Péterrrel, a Gyermekmentő Szolgálat alapító vezetőjével az épp kedden tartott konferenciájukról.

Októberben kezdődik az újabb népszámlálás, melyen kötelezően kell részt venni. Kovács Marcellal, a KSH főosztályvezetőjével beszélgetünk a népszámlálás technikai megoldásairól, illetve arról, hogy a kért adatoknak mi lesz a sorsa, ki dolgozik velük s milyen szempontok alapján. Vannak-e megrendelők a kért adatokhoz, miként alakítják ki a kérdéssort s mik ma a legfontosabb felmérési pontjai egy társadalomnak..

Ugyancsak a társadalmi szerepvállalással zárunk, a COVID árváknak rendez árverést a Regőczi István Alapítvány a közeljövőben, hamarosan megtekinthetők az árverezendő tárgyak. Ezekről beszélgetünk Herczeg Anitával, a kuratórium elnökével.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Napközben – Kossuth Rádió – szeptember 27., szerda 9:05

Műsorvezető: Horváth Szilárd
Szerkesztő: Herczeg Tibor

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: (Fotó: Shutterstock)

Videó ajánló

Olvasson tovább