Hajnal-táj: Ismét megrendezték az Állatbarátok napját Tatán

A szeptember 27-i adás tartalmából.
 

Nyolcról csak nem 80-ra bővülhet a veszprémi Otthont az Állatoknak Alapítvány menhelyénekbefogadó képessége a már elvégzett munkáknak köszönhetően. Az építőanyagok árának gyors emelkedése miatt azonban az eddigi lendület megtorpant és az esős, hideg szezon kezdetén az Otthont az Állatoknak Alapítvány kénytelen segítséget kérni. Szerelő szakmunkák nagylelkű felajánlóit várják. Jó hír, hogy a szükséges anyagok rendelkezésre állnak és a központi épületben már fedél alatt lehet folytatni a munkát. Elsősorban burkoló, szigetelő, víz- és villanyszerelő szakemberekre lenne szükség, ill. kennel gyártók árajánlatait is várják.

Ismét megrendezték az Állatbarátok napját Tatán. A kezdeményezés nem csak az állatvédelemmel foglalkozó szervezetek találkozási pontja, a különböző állatasszisztált szakmák képviselői is bemutatkoznak ilyenkor. A szervezők különös tekintettel hívták fel a figyelmet a felelős állattartás szabályaira, menhelyek megsegítésére és az örökbefogadásra.

Az influenza és a covid miatt társállataink is veszélyben vannak? – kérdezik a hallgatók Lorászkó Gábor állatorvos rovatában.

Szoros küzdelemmel zárult az Ifjú Kócsagőr Program döntője. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny célja, hogy a 18-24 éves korosztály számára betekintést nyújtson a természetvédelembe, valamint bemutassa és népszerűsítse a gyakorlati természetőri tevékenységeket.

Javában zajlik a szüret a badacsonyi borvidéken. A minőség jó, a termés mennyisége kevesebb, a későbbi érésű fajtáknak azonban még jól jön a csapadék.

Jó-e a kifőzött cefre a komposztba? Hogyan tartósítsuk a mustot házilag?- kérdezik hallgatóink Bozsik gazda rovatában.

Csupán az almáskert fekvésén múlt, hogy nem száradtak ki idén az aszályos időjárás miatt a több százéves gyümölcsfák Mónosbélen. A ritka, főként batul almafákra tíz évvel ezelőtt bukkantak a helyiek. A mónosbéli önkormányzat kezdeményezte a szerviták által az 1700-as évek végén telepített almáskert helyi védelembe vételét. Védik, s olyannyira büszkék rá, hogy fesztivált is rendeznek minden ősszel. A termésből süteményt, később majd pálinkát is készítenek az ott lakók, hogy minél több vendég keresse fel a települést és az almáskertet.
Katasztrofális évet zárhatnak az észak-bácskai homokvidék gyümölcstermesztői. A tavaszi fagyok nem csak a barackot, hanem az almát is megtizedelték, később pedig az aszály okozott komoly gondokat. Most pedig sietni kell a szürettel, mert a folyamatos esőzés miatt repedezni kezdett a gyümölcs. Vannak olyan almások, ahol bőséges és elsőosztályú a termés, de a felvásárlási ára rendkívül alacsony.

Sokáig tartotta magát a tojás ára, hiszen még 1 évvel ezelőtt is 50-60 Ft-ért adták darabját. Az utóbbi 1 hónapban azonban 55 és 90 Ft-ért árulják, mérettől függően. Az áremelkedés egyelőre nem látszik a fogyasztáson, a háziasszonyok megveszik, amire szükségük van.

Megjelent a „A tömegtakarmány szállítási költségei után igénybe vehető támogatás részletes feltételeiről szóló rendelet”, mely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában 3 milliárd forint keretösszeggel nyújt segítséget.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – szeptember 27., kedd, 5:00

Szerkesztő: Gergácz Anikó
Műsorvezető: Balog Tamás

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: unsplash

Videó ajánló

Olvasson tovább