Szombat reggel: Olyan graffitis művészek jelentkezését várja az Országos Mentőszolgálat, akik szívesen kidekorálnák egyes menőállomásaik garázsfalait

A szeptember 24-i adás tartalmából.
 

– Ötszáz kilométeren át a magyar nemzet összekovácsolásáért. Vasárnap ér véget. az „Egy vérből vagyunk” jótékonysági futás.

– Három új elemmel bővült a Szellemi Kulturális Örökség eddig 45 elemet tartalmazó Nemzeti Jegyzéke. A hortobágyi pásztorok hagyományos tudása, Méhkerék román néptánchagyományai és Az úrihímzés hagyománya és kortárs hímzőműhelyekben való továbbvitele gyarapítja mostantól a listát.

– Az időskori demenciáról készített mozifilmet egy orvos-rendező. A Kossuth- és Jászai-díjas színészek közreműködésével készült alkotás valós történetet dolgozott föl. A rendező azt kívánta bemutatni, hogy a hagyományos orvosi protokollon túl más módokon is lehet segíteni az időskori demenciával sújtott betegek életén. Az Alzheimer-világnapon bemutatott „ A gyémánt út pora” című film a jövő héttől látható a mozikban.

– Felavatták az Egri Csillagok Sétány újabb díszkövét.

– Turisztikai fejlesztések a Duna-Dráva Nemzeti Parkban.

– Vietnam „macskafogú” hegyei és a rizsföldek- a klímaváltozás kedvezőtlen hatása: luxuscikké válhat a rizs is.

– Nemzetközi hírek

– Egy lakókocsiban berendezett szabadulószobában mutatják be az emberkereskedelemre figyelmeztető jeleket. Azt szimulálják, hogy milyen az amikor valaki – főleg fiatal lányok – áldozatokká válnak úgy, hogy prostitúcióra kényszerítik őket. A szabadulószoba a következő két hétben az ország nagyvárosait keresi föl. A program egy az emberkereskedelemmel kapcsolatos magyar-holland rendőrségi és egyetemi kutatás része.

– Az üveg nemzetközi éve jegyében több mint tíz művész és dizájner egyedi üveg, vagy üveg felhasználásával készült művét is megtekinthetik az érdeklődők a S/ALON Budapest lakástrend kiállításon, amelyet a hétvégén tartanak a Budapest Arénában. A rendezvény csaknem 150 kiállítója a legújabb dizájntermékeket vonultatja fel, és egyebek mellett az is kiderül, hogy az üvegművek hogyan lehetnek fontos kiegészítői egy-egy enteriőrnek. A kínálatban láthatók lesznek magyar tervezésű üvegalapokkal ellátott bútorok, vázakollekciók és falburkolatok is.

– Eleven ősz. Kétnapos nyárzáró fesztivál kezdődött tegnap este Újbudán.

– Nincsenek könnyű helyzetben a hazai utazó cirkuszok sem. Ennek ellenére nem csökkent az érdeklődés az előadások iránt, az őszi hónapokra tervezett turnésorozat egyetlen állomását sem kellett lemondania egyetlen társulatnak sem.

– Olyan graffitis művészek jelentkezését várja az Országos Mentőszolgálat, akik szívesen kidekorálnák egyes menőállomásaik garázsfalait. Az ötlet a Debreceni Mentőállomás vezetőjétől származik, aki néhány hete felajánlotta street art művészeknek az épület tagekkel, firkákkal elcsúfított utcafronti falfelületét. A kezdeményezés óriási sikernek bizonyult, ezért az akciót országossá bővítik.

– Fotókiállítással ünnepeli fennállásának 45. évfordulóját a Focus csoport. A négy fotóművész tárlatán az utóbbi két évben készült műveiket állítják ki a Pécsi Galériában, Negyvenöt év Focusban címmel. A csoport az elmúlt évtizedek alatt létrehozott egy következetes, koherens életművet, amely szervesen illeszkedik a magyar kortárs fotóművészet történetébe.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Szombat reggel – Kossuth Rádió – szeptember 24., szombat,  6:00

Szerkesztő – műsorvezető: Gungl László

Vissza a műsor oldalára>>>

Borítókép: Forrás: Unsplash

Olvasson tovább