Kalendárium: Két kiváló művésszel nyitja meg az új koncertévadot Keller András vezényletével a Concerto Budapest szimfonikus zenekar

A szeptember 23-i adás tartalmából.
 

– A Bereményi kalapja című kreatív portréfilm szeptember 22-étől látható a hazai mozikban. Az alkotás a legendás dalszövegíró, filmrendező és szépíró Bereményi Gézát mutatja be interjúk, új Cseh Tamás-klipek, filmrészletek és archív felvételek segítségével. A filmben Bereményi Gézát Tóth Barnabás filmrendező kíséri végig élete fontos helyszínein. Bereményi mint fiatal rendező kollégát és mint egykori gyerekszínészét avatja be élete titkaiba, hiszen Tóth Barnabás tízévesen az Eldorádó című filmjében épp a gyerek Bereményi Gézát alakította. A filmet Babucs Kriszta nézte meg.

– Szept. 24. Giacomo Puccini: Tosca – Magyar Állami Operaház. Puccini méltán egyik legnépszerűbb műve, amely egyszerre kamaradráma, politikai thriller, szerelmi tragédia Ókovács Szilveszter új rendezésében, a magyar történelemből ismerős 20. századi környezetben tér vissza a színpadra.A főbb szerepekben, kettős szereposztásban: Boross Csilla / Ádám Zsuzsanna (Tosca), Fekete Attila / Pataki Adorján (Cavaradossi), Kálmán Péter / Kálmándy Mihály (Scarpia).Vezényel: Kesselyák Gergely. Ókovács Szilveszter rendezővel Nánási Anikó beszélt a technikai próbán.

– Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem c. előadásának szept,. 22.- i premierje a Nemzeti Színházban. Az évad talán legjobban várt előadása Udvaros Dorottya és Blaskó Péter főszereplésével a szerelem mindent elsöprő erejéről. Hubay művében megindítóan fogalmazza meg mai hiányérzetünket a tiszta érzelemről, az idősebb korban megélt szenvedélyről pedig nem ildomos beszélni. Lehet-e ma még tiszta szerelemmel egy életen át szeretni? Rendező: Rátóti Zoltán. (megszólalók a főszereplők).

– 09. 24-25-én, (szo-vas.) VEB 2023 EKF/ Kultháló programban Bakonybél monostorban Szent Gellért ünnep. A közelmúltban megújult bencés monostor szerzetesei idén először, hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a bakonybéli Gellért-ünnepet. Lesz gospel, a Szent Efrém férfikar koncertje, festő és fafaragó workshop, irodalmi est: zsoltáros könyv ősbemutató, szabadtéri tárlat a monostor kertjében. A monostor alapítójának tartott türingiai-bajor Szent Günter után 1023 és 1030 között a velencei Szent Gellért volt az itt élő emberi-spirituális közösség vezetője. Tehát Gellért Bakonybélbe érkezésének ezredik évfordulóját ünnepelhetjük jövőre.

– Váli Dezső eddig nem látott képeiből nyílt kiállítás a Kálmán-Makláry Fine Arts Galériában. Az idén 80 éves festőművész tárlata a Horn-gyűjteményből válogat, és felöleli a festő teljes életművét a korai avantgárd daraboktól az ikonikus műterem-képekig. Rövid anyag, megszólal: Soós Éva, a galéria vezetője.

Hírek:

– Áriaestet ad Anna Netrebko az Operaházban. A világhírű sztárszoprán, Anna Netrebko első operaházi koncertjén Debussy, Dvořák, Racmaninov, Rimszkij-Korszakov és Richard Strauss dalai mellett többek közt Csajkovszkij, Leoncavallo és Offenbach operából is ad elő részleteket A szeptember 25-én, 19:30-kor kezdődő zongorás esten az elismert művészt Pavel Nebolsin kíséri, mellettük a műsorban Elena Maximova mezzoszoprán és Kurt Mitterfellner hegedűművész lép fel.

– Két kiváló művésszel nyitja meg az új koncertévadot a Zeneakadémián Keller András zeneigazgató vezényletével a Concerto Budapest szimfonikus zenekar. Szeptember 23-án, pénteken este fél nyolctól Baráti Kristóf hegedűművész szólójával adják elő Bartók Béla II. hegedűversenyét. Másnap, szombaton ugyancsak fél nyolc órai kezdettel Ránki Dezső zongoraművésszel Johann Sebastian Bach két billentyűs versenyművét, az A-dúr és a d-moll koncertet szólaltatják meg. Mindkét hangversenyen a szünet után Gustav Mahler I. (D-dúr) szimfóniája hangzik el.
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar pedig hagyományosan egy nappal Bartók Béla halálának évfordulója előtt, szeptember 25-én tartja évadnyitó hangversenyét. Elhangzik: Erkel: Ünnepi nyitány, Bartók: Hegedűverseny, Dohnányi: Amerikai rapszódia, Stravinsky: A tűzmadár – szvit. Vezényel:Dohnányi Oliver. Közreműködik: Banda Ádám hegedűn.

Hallgassa meg!

Kalendárium – Kossuth Rádió – szeptember 23., péntek, 15:32

Szerkesztő: Nánási Anikó

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább