Hajnal-táj: Idén már 6 ezer forintba is kerülhet a fűszerpaprika

A szeptember 23-i adás tartalmából.
 

A tolna megyei Ős-Sárvíz horgászvizet is jelentősen érintette az aszály. Olyannyira, hogy szeptember elején az ott működő horgászegyesületnek cselekednie kellett és egy szivattyú segítségével pótolni vízhiányt. Ehhez a feladathoz csatlakozott egy kisfiú is, aki zsebpénzéből 2000 forinttal támogatta a helyet, hogy továbbra is itt horgászhasson majd.

A balatongyöröki szépkilátó egy olyan ikonikus helye a tónak, amit nagyon sokan felkeresnek, hiszen megkapó panorámában lehet innen gyönyörködni. Nemrégiben, a jövő nyárig tartó munkák kezdődtek e dombon, melyek eredményeképpen még nagyobb élményt kínálhat e hely.

Tavaly még 4500 forintért árulták az őstermelők, az idén már 6 ezer forintba is kerülhet a magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga a fűszerpaprika. A sok kézimunkát igénylő termékre is rájárt a rúd, aki tudott öntözni annak jó termése van, aki nem tudott, az a tavalyinak jó, ha a felét le tudja szedni a földekről.

Egykor volt 50 ezer hektár is, mára ez 2800 hektárra csökkent. A magyar rizst sokan csak kísérleti terméknek tartják, pedig még a többi uniós rizshez, a bolgárhoz, olaszhoz képest is nagyon jó a minősége, el is ismerték földrajzi oltalommal. Az idei termés azonban a legtöbb területen a világ rizsföldjein, nem a megszokott rend szerint alakul, így – bár hiányra nem kell számítani – árban és választékban is változik majd a rizsfelhozatal a boltok polcain. A rizstermesztés egyébként egy viszonylag kis, lelkes termelőcsapat szívügye itthon, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében dolgoznak. Közben mi magyarok is egyre több rizst fogyasztunk évente, már meghaladtuk a 6.3 tized kg-ot is.

Agrokultúra. Legyél te is agrárgépész. Elsősorban a fiatalokhoz szólnak az ezekkel a nevekkel futó országos kampányok, amelyek ebben a hónapban és októberben is zajlanak. A mögöttünk hagyott nehéz évek és a mostani időszak is bebizonyította, hogy az agrárium versenyképes és válságálló. Még az alapanyag- és a chiphiány ellenére is látványosan fejlődik a mezőgazdaság –elsősorban a digitalizációnak és a pályázati kiírásoknak köszönhetően. De hogy ehhez lesz-e elegendő fiatal, az a különböző szakmai road show-kon is múlik.

IDE KATTINTVA a teljes adás visszahallgatható!

Hajnal-táj – Kossuth Rádió – szeptember 23., péntek 5:00

Szerkesztő: Papp-Nánási Gabriella

Tovább a műsoroldalra >>>

Borítókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Olvasson tovább